Bruiloft of trouw fotografie

Een bruiloft kost tegenwoordig veel geld. Niet verrassend dus dat je deze speciale dag op een mooie manier vastgelegd wilt hebben door een professionele fotograaf. De fotograaf heeft echter ook uw hulp nodig om mooie foto's te maken, want foto’s maak je samen. 

 

Hieronder vindt u daarom de belangrijke fotografische (moeilijke) momenten die je als bruid en bruidegom moet kennen voordat je dag begint. Sommige van deze momenten wil je misschien zelfs op voorhand even doornemen en beoefenen. Samen verhogen we daarmee het succes op mooie en bijzondere foto's van jouw bijzondere bruiloft.

De bruiloftshoot

Ergens op de dag plannen we vaak een fotoshoot met de bruid en de bruidegom erin. Gemiddeld duurt dit ongeveer een tot anderhalf uur. Korter of langer is ook mogelijk, maar het is deels natuurlijk afhankelijk van wat voor foto’s en het aantal foto’s welke je graag hebben wilt.

Hebben jullie specifieke ideeën over hoe jullie samen gefotografeerd willen worden? Als jullie al weten hoe je samen gefotografeerd wilt worden, zal dit je veel tijd en stress besparen op je trouwdag.

 

Bruiloft in de regen?

Perfect! In Nederland is er natuurlijk vaak een kans op regen, dus dat is iets om rekening mee te houden als je opzoek gaat naar een locatie.

Als je een bruiloft buiten plant, denk dan bijvoorbeeld ook na over een eventuele alternatieve (binnen) locatie voor als het onverhoopt toch op jullie dag begint met regenen?

Naast een alternatieve locatie kan je ook nadenken over de mogelijkheid van mooie paraplu's. Zowel als het regent, maar ook als het heel zonnig is, zijn leuke paraplu's een goede aanvulling op je decor.

Hier op bol.com vind je vast enkele leuke opties!

Het "jawoord"

Als je elkaar een "ja" geeft, dan is dit natuurlijk een heel kort maar bijzonder moment. Neem daarom de tijd om naar elkaar te kijken, even te wachten, en dan het 'ja' te uit te spreken.

Omdat dit een moeilijk moment is vanuit fotografisch oogpunt, kun je het succes van dit moment vergroten door niet alleen "ja" te zeggen, maar bijvoorbeeld "ja ik wil".

Een grote valkuil van dit bijzonder moment is dat de trouw ambtenaar met je aan het praten is en je de vraag stelt, dus het is verleidelijk om naar de ambtenaar te kijken als je antwoord. Als dat gebeurt, is dat natuurlijk helemaal oké, maar het is leuker als je naar je partner kijkt op dat moment.

Dingen met ringen

Het dragen van de ringen tijdens een bruiloft is natuurlijk een mooi moment. Fotografisch is dit wel een moeilijk moment omdat het vaak heel snel gaat en jj dicht bij je partner staat. Neem daarom rustig de tijd om de ringen bij elkaar om te doen.

Wat op beeld goed werkt is als je jouw vingers aan de onderkant houd van je partners hand, terwijl je de ring omdoet. Want als je niet oppast dan zie je op de foto alleen nog een hoop in elkaar gedraaide vingers.

Tip: Oefen dit een keer van tevoren samen.

Vertel verder aan de fotograaf of dat jullie de ringen al bij je hebben, of dat iemand anders (zoals bijvoorbeeld een kind, familielid of huisdier) de ringen komt brengen. Dan kan de fotograaf hier rekening mee houden en ook dit moment mooi vastleggen.

 

Groepsfoto's bij een bruiloft

Groepsfoto's zijn een mooi onderdeel van de bruiloft, tenslotte is iedereen speciaal naar jullie bruiloft gekomen. Het maken van groepsfoto's kan echter erg rommelig verlopen. Om hier wat sturing in aan te brengen is het handig om een goed moment te kiezen om de groepsfoto's te maken. 

Denk er om dat als je dit direct na de ceremonie doet, de meeste aanwezigen je eerst zullen willen feliciteren. Daarnaast is het handig om een moment in te plannen voor eventuele rokers en een mogelijkheid om naar het toilet gaan.

Als je dit alles te kort op elkaar plant, zal je snel uit je tijdsplanning lopen wat op een ander moment weer stress kan opleveren.

Voor een soepel verloop is het handig om een ceremoniemeester te hebben die dit kan aansturen (of iemand anders die gezag heeft en duidelijk kan spreken). Verder is het handig om vooraf over een volgorde na te denken, zodat het geheel enigszins vlot verloopt.

Denk bijvoorbeeld aan een schema zoals dit:

  1. Bruid en bruidegom + familie bruid
  2. Bruidspaar + beide families
  3. Bruid en bruidegom + familie bruidegom
  4. Bruid en bruidegom + getuigen
  5. Bruid en bruidegom + vrienden bruid
  6. Bruid en bruidegom + alle vrienden
  7. Bruids- en bruidegompaar + vrienden
  8. Bruid en bruidegom + alle gasten
  9. Dit is een efficiënte aanpak, maar u kunt natuurlijk ook andere groepen samenstellen of kiezen voor
  10. andere sequenties. Plan om een foto te maken voor ongeveer 2 tot 3 minuten per groep.

Leuke verrassingen

Tijdens bruiloften zie je vaak dat familie of vrienden een leuke verrassing voor je hebben geregeld. Dat is natuurlijk super tof voor jullie, maar als fotograaf is dat soms een drama. Als ik namelijk niet weet dat zoiets tofs er aan komt en ik bijvoorbeeld net naar het toilet ben, dan kan ik het ook niet vastleggen. Probeer er daarom voor te zorgen dat je ceremoniemeester weet als er verassingen zijn, zodat die dat met de fotograaf kan overleggen.

Diner

Als fotograaf is het trouwens prettig dat er rekening wordt gehouden met je aanwezigheid als het om eten gaat. Maar plan de fotograaf liever niet in tussen de gasten (of overleg dit vooraf). Zelf vind ik het vaak veel leuker als ik een snelle hap kan eten in een hoekje. Dan heb ik zelf ook even een korte pauze, en kan ik daarnaast mooie foto's  van het diner en eventuele speeches.


«   »