Resolute Support - Aftellen

Net als met nieuwjaar, ga je stil staan bij de dingen waar je normaliter nooit aan denkt. Dat is voor nu niet anders, voor mij niet in elk geval.  Stel dat ik niet terug kom, heb ik dan alles voldoende geregeld? Weten de juiste mensen wat ze moeten doen als het onverhoopt mis gaat.

Natuurlijk ben ik een heel stoere militair die doorgaat waar anderen stoppen, keurig zoals Defensie dat wenst. Maar tegelijkertijd ben ik ook Arjan, iemand die vrienden en familie achterlaat. Sommigen vragen wel eens waarom ik dan in vredesnaam naar zo’n gebied ga…

Maar in tegenstelling tot veel mensen merk ik dat terrorisme nog altijd op de loer ligt. Iemand zal het moeten opnemen voor anderen en zich moeten inzetten om de wereld een klein beetje veiliger te maken. Of ik dat voor elkaar krijg? Geen idee. Mijn bijdrage in Afghanistan zal vooral zijn om te zorgen dat als iemand die zich voor de vrede inzet onverhoopt gewond raakt zo goed en zo snel mogelijk afgevoerd wordt en de hoogst mogelijk haalbare zorg krijgt.

Los van dat alles, op exact 7 dagen voor de quarantaine…met een fles wijn, komen de emoties ook een beetje. Wellicht is dat ook het fijne van alcohol, je kan je hoofd er niet toe zetten alles af te remmen en te rationaliseren.

2012, afscheid familie en vrienden op
Militair vliegveld Eindhoven.

Na mijn laatste post op mijn website, kreeg ik via Facebook en Instagram best veel reacties. Sommige heel simpel, andere met best goede vragen en discussies. Ik hoop dat ik er de komende maanden ook de tijd voor kan nemen om die te beantwoorden. Weet dat ik in elk geval mijn best zal doen.

Zelf merk ik dat ik deze week iets emotioneler ben dan gemiddeld. Iets wat overigens een normaal onderdeel is van een afscheidsproces voor het gebied waar ik heen ga. Stereotiep binnen Defensie is om te roepen dat dit “gay is”. But fuck that, cause I am! En ik aanvaard gewoon dat gevoel en emotie er nu eenmaal bij horen. Ik ga naar een gebied waar vrijwel niemand vrijwillig naar op vakantie zou gaan… maar ik hoop dat COVID snel afneemt en iedereen kan genieten van de zomer en vrijheid. Want tegelijkertijd voel ik me ergens wel een beetje schuldig dat ik iedereen achterlaat in die ellende.

Dat betekent niet dat de COVID het makkelijker maakt in een land als Afghanistan, maar daar kan ik jullie pas echt iets over vertellen als ik er ben. Ook in Afghanistan heerst het en heeft het zijn impact. Tot ik er zit kan ik echter alleen maar vertellen wat ik verwacht…en dat zijn geen feiten.

 

- Arjan -

 

Blackhawk MEDEVAC (medische evacuatie) helikopter


«   »