Quarantaine, Pasen en gratis pizza!

Zaterdag, 3 april. Vanmorgen heerlijk vroeg wakker geworden. Het bed slaapt dus prima. Verder vandaag niet zo heel veel gedaan. Vooral wat kleine dingen op de laptop, wat rondjes gewandeld en veel met m’n nieuwe Quarantaine Familie gepraat over de meest uiteenlopende zaken.

De omgeving waar we verblijven is wel een bijzondere trouwens. Het ligt in een bosrijke omgeving en bestaat uit een soort verzameling gebouwen die mij sterk doen denken aan oude boerderijtjes, maar dan zonder de gras- en akkervelden welke ik erbij zou verwachten. Door de staat van onderhoud van de gebouwen en de omgeving krijg ik het gevoel dat het een rijke geschiedenis zou kunnen vertellen over onze organisatie, maar dat die tegelijkertijd lijkt te zijn vergeten.

Iets voor 1200 mochten we naar ‘de winkel’. Geen echte supermarkt, maar een plekje waar alle noodzakelijke middelen voor handen zijn om een goede lunch en ontbijt samen te stellen. Verder kan je er de basis spullen krijgen voor de schoonmaak van je leefomgeving en… spullen om kaartjes te versturen. Wat in de winkel ontbreekt is een kassa, zodat je er dus niet kunt pinnen maar ook niet cash kunt betalen. Alles is dus gratis, maar alleen voor gebruik tijdens de quarantaine. Er is zelfs expliciet aangegeven dat je niets naar huis mag sturen.

In de middag gaan onze onderlinge gesprekken door. Van huizen kopen tot verbouwen, van geboortes tot overlijden, van koken tot barbecuen als ook carrières, opleidingen en de stoute dingen die we als tieners deden komen aan bod. De gesprekken zijn open, eerlijk en als vrienden onder elkaar. Ook dat is Defensie.

In de avond lopen we naar de eetzaal. Het is zaterdagavond en er staat een pizzatruck voor ons klaar. Zoveel pizza als je wilt eten, en ter plekke vers gebakken! Daarnaast mogen we 1 wijntje of biertje drinken waarbij 1 collega de pech heeft z’n glas om te stoten waardoor de rode wijn zich uitspreidt over de tafel.

Na terugkomst besluit ik om koffie te zetten voor ‘de familie’. Helaas is de eerste bak koffie dusdanig slap dat ik een tweede poging onderneem. Die poging heeft iets weg van een schip in het Suezkanaal waarbij de koffie niet via de onderzijde, maar via de bovenzijde over de rand de pot in loopt…

De winst die het maakt is dat niemand mij nog toevertrouwt om koffie te zetten. Tegelijk snap ik waarom ik thuis Nespresso koffie drink, dat kan je namelijk vrijwel niet verprutsen.

 

Zondag, 4 april.

Mijn Quarantaine familie heeft de kwaliteit om minder uit te slapen dan ik dat doe. Al in de vroege morgen zijn ze actief en rennen ze een rondje. De temperatuur buiten is overigens verre van die in Afghanistan, eerder voelt het als die van een oefening in Noorwegen. Mijn besluit om lekker binnen te blijven en nog wat foto’s te bewerken van eerder gemaakte projecten leek mij de beste!

Gedurende de quarantaineperiode heeft Defensie een aantal workshops georganiseerd en wordt op de zondag een GV-moment (geestelijke verzorging) aangeboden. Aangezien er tijdens een quarantaine niet heel veel te doen is, besluiten we gezamenlijk aan alle events mee te gaan doen, dus ook aan de GV.

Nu is religie trouwens niet echt mijn ding en heb ik er inmiddels wellicht wat weerstand tegen opgebouwd. Maar iedereen weet dat de GV altijd gratis cake en koffie heeft, dus alleen daarvoor al ga je er heen. Toch blijkt dat alleen wij te overtuigen waren met de traditie van gratis cake, dus we zitten er met ons vieren. Het mag de pret niet drukken op deze eerste paasdag en dat plakje gele goud nemen ze ons niet meer af.

Verder moet ik toegeven dat de GV, tegen mijn verwachting in, goed georganiseerd is. De dominee en humanist hebben dit moment gezamenlijk georganiseerd en het “jezus-gehalte” voert niet overmatig de boventoon. Menig GV moment heeft in het verleden een soort jehova-getuige gevoel bij mij opgewekt. Ze leken meer op een ledenwerving van de postcode loterij, maar dan voor hun kerk, dan dat ze iets aanboden waar je als gemiddelde mens wat mee kon. Zo bevat ook de muziek die gespeeld wordt bijvoorbeeld geen vage toestanden, maar bestond deze uit bekende nummers die zelfs in mijn favorietenlijst staan.

Aansluitend aan de dienst is het weer tijd om te gaan winkelen en vul ik dus mijn meegebrachte rugzakje met blikjes cola zero, wat broodjes voor de lunch en een bakkie kwark voor het ontbijt morgen.

Het nieuwe ritme voor de 9 daagse quarantaine is al bijna gewend.

 

Fijne pasen!

 

- Arjan -


«   »