Trainen voor je missie, stopt niet in het missiegebied

Als je militair wordt, begin je met een Algemene Militaire Opleiding. Daarna volg je verschillende aanvullende opleidingen met trainingen die horen bij de functie die je gaat vervullen. Na ongeveer 3 jaar krijg je een nieuwe functie, met nieuwe uitdagingen en vaak ook opnieuw aanvullende cursussen, opleidingen en trainingen.

Tijdens je werk ga je daarnaast vaak op oefeningen waarin je jouw rol binnen je team gaat trainen om uiteindelijk tijdens een missie in staat te zijn om jouw rol binnen het team zo goed mogelijk te kunnen vervullen. Vaak denken mensen dat je in het gebied dan verder klaar bent, maar juist niets is minder waar. Ook tijdens een missie moet je blijven trainen, want als je de juiste procedures blijft trainen gaan ze onder stress een stuk makkelijker.

Daarnaast werken we in een missie vaak samen met verschillenden nationaliteiten, daarom is het extra belangrijk om samen met de nieuwe internationale collega’s je skills en drills goed af te stemmen. Door trainingen samen te doen, ontdek je vaak kleine details die je dan samen kunt afstemmen. Daardoor kan je de samenwerking steeds beter maken. Maar trainen heeft hier wel een andere dimensie, want tegelijkertijd moet je er altijd rekening mee houden dat je in een missiegebied zit.

Hier in Afghanistan wordt dus ook nog steeds getraind. Zo zijn er schietdagen om de schietvaardigheid op peil te houden, die ik soms mag fotograferen. Als het gaat om het trainen van de medische keten ben ik als planner daar vaak bij betrokken om te helpen met de organisatie er van. Soms gaat dat heel makkelijk, maar soms zijn er ook veel hindernissen te nemen om dat voor elkaar te krijgen. Na de missie kan ik daar wellicht nog eens wat meer over vertellen.


«   »