Hoe werkt de KunstKoop regeling

Welke kunst koop je met de kunstkoop regeling?

De kunstkoop regeling is bedoeld om mensen te ondersteunen in de aanschaf van een kunstwerk. Zo wordt kunst kopen voor jou een stuk makkelijker! Of dit nu gaat om een illustratie, schilderij of juist een prachtige foto, het kunstwerk dat je graag wilt hebben komt direct onder handbereik!

 

Met de kunstkoop regeling kan je namelijk hedendaagse kunst kopen bij 1 van de deelnemende galeries in Nederland. Dus ook bij Zerp Galerie in Rotterdam die ook mijn werk vertegenwoordigd.

Met de kunstkoop regeling kan je het kunstwerk waar jouw oog op is gevallen direct meenemen. Je betaalt deze dan af in maandelijkse termijnen, terwijl het Mondriaan Fonds voor jou de rente betaald.

 

Wanneer kan je de KunstKoop regeling gebruiken?

De KunstKoop regeling kan worden gebruikt voor de aanschaf van (toegepaste) kunstwerken die zijn gemaakt ná 1945. Deze moet gekocht worden bij een van de 120 galeries die zijn aangesloten bij de KunstKoop. Naast Zerp galerie zijn er nog vele andere deelnemende galeries. Je vind hier een overzicht met alle deelnemers.

 

Het maakt verder niet uit of je een beginnende kunstkoper bent of een ervaren verzamelaar. Iedereen in de leeftijd van 18 t/m 74 jaar die in Nederland woont, komt in aanmerking om van deze regeling gebruik te maken. De enige beperking is dat de lening moet zijn afbetaald voor de 76e verjaardag.

Er zijn een aantal specifieke regels, als een werk bijvoorbeeld een oplage betreft. Verder mag een kunstwerk niet eerder verhandeld zijn. Of jouw favoriete kunstwerk ook in aanmerking komt is uiteraard bekend bij de galeriehouder.

 

Hoe werkt de KunstKoop regeling?

De Kunstkoop regeling loopt in enkele eenvoudige stappen, daardoor weet je snel waar je aan toe bent.

 

Stap 1:

Je zoekt een mooi kunstwerk die bij je past bij 1 van de deelnemende galeries, daar sluit je de koopovereenkomst af.

Stap 2:

Met de galerie samen, start je de aanvraag voor een KunstKooplening op. De galerie vult dan de benodigde gegevens over de aankoop voor jou in. Vervolgens ontvang je een e-mail met een link naar Santander Consumer Finance. Je vult daar zelf vervolgens het online formulier in en uploadt de gevraagde documenten.

 

De specifieke documenten voor de aanvraag van een kunstkooplening die je nodig hebt vind je via deze link Checklist Santander voor KunstKoopleningen.

 

Stap 3:

Zodra de aanvraag voor de Kunstkooplening is goedgekeurd, betaalt Santander Consumer Finance het leenbedrag uit aan de galerie. Daarmee wordt dan ook de kunstenaar betaald, die weer verder kan met het maken van nieuwe kunstwerken. Jij lost daarna je kunstwerk in termijnen af terwijl het Mondriaan Fonds de rente vergoedt.

Hoeveel kan je lenen?

De Kunstkooplening bedraagt minimaal 250 euro en maximaal 7.500 euro per kunstwerk. Als je een kunstwerk gevonden hebt dat meer dan 7500 euro kost, dan kan je nog steeds van de regeling gebruik maken. Je betaalt dan resterende bedrag boven de 7500 euro direct aan de galerie terwijl je via de kunstkoop regeling het overige bedrag betaald.

 

In alle gevallen tussen de 250 en 7500 euro kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeelte van het totale aankoopbedrag rechtstreeks aan de galerie te betalen en voor het andere gedeelte de renteloze lening aan te vragen.

 

Looptijd van de Kunstkooplening

De lening loopt minimaal zes maanden met een maximum van drie jaar. Uiteraard kan je altijd vervroegd en tussentijds aflossen zonder extra kosten. Mocht je overigens een tweede kunstwerk willen kopen en daarvoor gebruik willen maken van de kunstkoop regeling, dan kan dat zodra eerste maandelijkse afbetaling is overgemaakt.

 

Hoogte van de maandelijkse aflossing

Om de hoogte van je maandelijkse aflossing te berekenen, kan je gebruik maken van de rekentool van de Kunstkoop regeling. Zo kan je direct zien of het gebruik maken van de KunstKoop regeling voor jou inderdaad interessant genoeg is.

 

 

Wie is Santander Consumer Finance?

De KunstKoop regeling wordt aangeboden door het Mondriaan Fonds en uitgevoerd door Santander Consumer Finance. Zij zijn onderdeel van de Santander Group en behoren momenteel tot één van de grootste financiële instellingen ter wereld. Meer over hen vind je op hun website.

 

De KunstKoop is een persoonlijke lening (niet-doorlopend kredietaanbod) van Santander Consumer Finance. Bij het aangaan van deze lening vindt Toetsing en registratie plaats bij Bureau Krediet Registratie (BKR). De van toepassing zijnde voorwaarden en het standaard informatieblad ontvang je automatisch bij de aanvraag. De galerie waar jij je kunstwerk koopt, treedt op als vrijgestelde bemiddelaar van Santander. Het Mondriaan Fonds, de galeries en Santander geven geen financieel advies. Als koper moet je zelf bepalen of het door jou gewenste financiële product aansluit bij jouw wensen, behoeften en persoonlijke situatie.