Investeren in kunst

Er zijn veel verschillende kunstvormen waarin je kunt investeren, en welke het beste is voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeur en financiële situatie. Sommige mensen investeren in bekende schilderijen, terwijl anderen liever in hedendaagse kunst, fotografie of beeldhouwkunst investeren. Het is belangrijk om te onderzoeken welke kunstgenres en kunstenaars in waarde zullen stijgen voordat je besluit te beleggen.

Hoe onderzoek je welke kunstgenres en kunstenaars in waarde zullen stijgen?

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt onderzoeken:

 

 • Onderzoek de markt: Leer meer over de huidige trends in de kunstmarkt en welke kunstenaars en genres momenteel populair zijn. Dit kun je doen door naar kunstbeurzen te gaan, kunstcatalogi te bekijken en online onderzoek te doen.

 

 • Het is ook handig om boeken, tijdschriften, artikelen en andere gepubliceerde bronnen over de kunstmarkt te raadplegen. Tijdschriften zoals: Boekman, Article, Luister en Kunstlicht vertellen veel over de belangrijke en actuele onderwerpen in de kunstwereld en zijn kunst. 

 

 • Raadpleeg experts: Praat met galeries, kunsthandelaren, verzamelaars en curatoren om te weten te komen welke kunstenaars en genres momenteel in trek zijn en welke verwacht worden om in de toekomst in waarde te stijgen. Het kan ook handig zijn om kunstexposities in de gaten te houden voor opkomende kunstenaars.  

 

 • Volg prijsontwikkelingen: Leer meer over de prijsontwikkelingen van specifieke kunstenaars en genres door historische verkoopgegevens te analyseren. 

 

 • Beoordeel kwaliteit: Investeer in kunst die van hoge kwaliteit is, zoals werk van erkende kunstenaars met een goede reputatie en een gevestigde carrière.

   

  • Wees geduldig: Investeren in kunst is meestal een lange-termijn investering, dus ben bereid om tijd erin te investeren en verwacht geen snelle winst. 

   Het is belangrijk om te onthouden dat er geen garanties zijn als het gaat om de waardestijging bij het investeren in kunst. Investeer dus vooral in wat je echt leuk vindt en gebruik alleen geld dat je kunt missen.

   Hoe investeer je in kunst?

    

   Nu je onderzoek hebt gedaan naar wat voor kunst je interessant lijkt, is het tijd om te investeren in kunst. En er zijn verschillende manieren om dit te doen: 

    

   • Het kopen van originele kunstwerken. Dit is de meest directe manier van investeren in kunst, waarbij je het werk fysiek bezit. 

    

   • Beleggen in kunstfondsen. Dit is mogelijk door geld te investeren in een portfolio van verschillende kunstwerken zonder ze fysiek te hebben. 

    

   • En om te beleggen in kunstbeurzen. Deze manier van beleggen biedt de mogelijkheid om te investeren in kunstwerken via de aankoop van aandelen. Net zoals je aandelen kan kopen van bedrijven. 

    

   Er zijn natuurlijk altijd nog andere manieren om te investeren in kunst. Wel is het goed om te onthouden dat investeren met kunst altijd risico’s met zich meebrengt. Investeer dan ook alleen het geld dat je kan missen. 

   Ben je nou benieuwd naar andere artikelen over de kunst en de kunstgeschiedenis? Lees dan vooral onze andere artikelen op de site. En heb je nog vragen over het kopen van kunst dan kun je ons altijd contacteren.