Expositie UNSPOKEN in Atelier K84

 

De expositie "UNSPOKEN" brengt de opvallende en tot nadenken stemmende beeldende kunstfotografie van Nathalie Dekker en Arjan Spannenburg samen. Op vrijdag 26 mei 2023 in Atelier K84 te Amsterdam wordt de tentoonstelling UNSPOKEN geopend die te zien zal zijn tot en met 1 juli. 

 

Diverse onderwerpen waar we in onze maatschappij niet genoeg over praten: verlies, geestelijke gezondheid, seksualiteit, lichaamsbeeld en sociale onrechtvaardigheid. Daarom hebben kunstfotografen Nathalie Dekker en Arjan Spannenburg samen een tentoonstelling ingericht om deze gespreksthema’s bespreekbaar te maken op een laagdrempelige maar indrukwekkende wijze. 

 

UNSPOKEN geeft de bezoeker een zeldzame kans om de onuitgesproken aspecten van het menselijk leven te verkennen door de lens van twee zeer verschillende kunstenaars. Een tentoonstelling die u dus niet mag missen, want het belooft een blijvende indruk achter te laten bij iedereen die langs komt.

 

Het duo zorgt voor deze indrukwekkende ervaring door moeilijk besproken onderwerpen zichtbaar te maken vanuit hun persoonlijke visie via hun kunst. Hun beelden zijn krachtig, aangrijpend en geven de essentie weer van de emotionele strijd en interne conflicten die vaak onder de oppervlakte verborgen blijven. De werken zijn rauw, mooi, krachtig en tonen de complexiteit van emoties en ervaringen waar vrijwel iedereen in hun dagelijks leven mee wordt geconfronteerd.

 

De kwetsbaarheid die naar voren komt in de kunst van beide kunstenaars is gedurende deze expositie dan ook alleen mogelijk doordat ze elkaar al 10 jaar kennen. In 2013 begonnen zij gezamenlijk aan de Fotoacademie en, hoewel hun fotografie-stijl en onderwerpen vaak heel verschillend zijn, studeerden ze in 2018 af aan de Fotoacademie. Nu 5 jaar later presenteren zij gezamenlijk hun passie voor fotografie, elk op hun eigen wijze.

 

Door deze diverse vormgevingen onder beide kunstenaars krijg je de mogelijkheid om moeilijke onderwerpen op verschillende wijzen te benaderen. Om deze toenadering richting deze UNSPOKEN onderwerpen te verlagen zal tijdens de expositie de kunstenaars aanwezig zijn om de dialoog aan te gaan. Om zo een inzage te krijgen in het denkproces, de verhalen achter de beelden en de unieke werkwijzen waarin de kunstwerken zijn gemaakt. 

 

UNSPOKEN wordt gepresenteerd in Atelier K84, op de Keizersgracht in Amsterdam, en is voor het publiek toegankelijk van vrijdag 26 mei tot en met zaterdag 1 juli 2023. Buiten deze vaste openingstijden, is op verzoek een bezoek ook altijd mogelijk.

 

De toegang is gratis en iedereen is welkom! Wij zorgen voor een hapje en een glaasje wijn, fris of kopje koffie!

Arjan Spannenburg - Artist statement

 

‚ÄčIn de fotografie van Arjan Spannenburg (Texel, 1978) staat de zoektocht naar identiteit en zelfexpressie centraal. In krachtige composities, meestal in zwartwit, portretteert Spannenburg jongens die op de drempel van volwassenheid staan.

 

We zien adolescenten in een onzekere tijd van hun leven, op zoek naar hun eigen identiteit. Het levert gevoelige portretten op van mensen die alleen zijn met hun gedachten. Tegelijk lijken de geportretteerden een sterke behoefte te hebben aan communicatie met de buitenwereld, op zoek naar steun, begrip, liefde. Soms levert deze zoektocht rauwe beelden op, die echter niet bedoeld zijn om te shockeren. Juist deze foto’s geven feilloos weer hoe zelfexpressie gepaard gaat met kwetsbaarheid.

 

Hoewel Arjan zijn eigen ‘coming of age’ als een autobiografisch uitgangspunt neemt, overstijgt zijn werk zowel zijn persoonlijke verhaal als dat van de mensen die hij portretteert. De foto’s verbeelden universele gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en onzekerheid en vangen de poëtische schoonheid van adolescentie.

 

www.arjanspannenburg.nl

 

kunstwerk LOVED van expositie UNSPOKEN met Nathalie Dekker in Atelier K84 Amsterdam

kunst expositie UNSPOKEN met Nathalie Dekker in Atelier K84 Amsterdam

Nathalie Dekker - Artist statement

 

Nathalie Dekker heeft een fascinatie voor het vertalen van woorden in beelden, in de meest pure eenvoudige vorm. Het zijn de woorden die haar aanzetten tot de verbeelding, maar het is geen letterlijke vertaling ervan. Op een eigentijdse manier weet zij hier diepte aan toe te voegen. En haar blik, die is even zo toegankelijk als onverwacht. Net even anders, speels, weet zij je met haar werk te verwonderen.

 

Nathalie is in 2018 cum laude afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam met haar project Muurbloem. Conceptuele vertalingen van woorden en thema’s in één beeld is het overkoepelende thema van haar werk. Na haar afstuderen werd Nathalie geselecteerd als New Dutch Photography Talent door GUP en is zij één van de 100 New European Photography Talent, Fresh Eyes. Fresh Eyes door GUP toonde haar serie Muurbloem tijdens Les Rencontres de Photography in Arles. De serie Muurbloem is geselecteerd door Life Framer en werd geëxposeerd in Parijs, New York, Chigago, Californië en San Francisco. De Muurbloem levert haar ook de 2e prijs op bij de ND Awards. Haar werk voor Amnesty International en haar werk 'Smaak' zijn in 2020 bekroond met een eervolle vermelding van de Prix de la Photographie de Paris (PX3) en brengt haar een publicatie in het boek PX3.

 

www.nathaliedekker.nl

 


Bezoek UNSPOKEN van 26 mei t/m 1 juli

 

Elke vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 18:00

(of bel ons voor een afspraak)

 

Locatie : Atelier K84

Keizersgracht 84h, Amsterdam

 

 

Enkele kunstwerken en projecten in UNSPOKEN