Opgenomen in de Koninklijke Bibliotheek

Wij zijn trots dat we mogen vertellen dat we zijn gevraagd door de Koninklijke Bibliotheek of ze onze website mogen archiveren voor toekomstig onderzoek. Dit met als doel om een stukje van de tijdsgeest te bewaren door onze site toe te voegen aan hun speciaal uitgekozen selectie. Hiermee worden we onderdeel van de gedocumenteerde Nederlandse literaire geschiedenis iets waar we ontzettend trots op zijn!


Als nationale bibliotheek is de Koninklijke Bibliotheek wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. Met de opkomst van waardevolle informatie op websites die niet analoog verschijnt hebben ze besloten een archief aan te maken van deze waardevolle pagina’s. Deze fijne selectie aan websites zal voor de toekomstige generaties bewaard worden zodat ze een blik kunnen werpen op de huidige tijdsgeest en hiervan kunnen leren.

Dat we gekozen zijn om in het archief te komen is erg bijzonder te noemen. In Nederland zijn er namelijk ruim 10 miljoen websites, waarvan de Koninklijke bibliotheek er maar 22.160 bewaard. Dit is nog geen 0.002 procent van alle websites in Nederland. De verschillende archiefstukken hebben allemaal een specifiek thema die context geven aan de huidige Nederlandse cultuur. De archiefversies van onze website zul je kunnen raadplegen binnen het gebouw van de koninklijke bibliotheek een jaar na archivering. Dat is voor ons ongeveer rond augustus 2023. Momenteel kun je echter al de webcollectie raadpleegbaar in de leeszalen als jaarpashouders. Zodra dit juridisch mogelijk is zullen ze ook beschikbaar gesteld worden via de website van de Koninklijke bibliotheek.

Wij voelen ons ontzettend vereerd dat we gevraagd zijn voor zoiets belangrijks als plekje binnen de Nederlandse literaire geschiedenis en zijn maar al te trots op deze erkenning. Hopelijk kunnen wij de toekomstige generaties enig perspectief en context bieden. Wil je meer weten over de archivering? Klik dan op het logo hier onder!