ESTRANGED

Nadat Arjan was begonnen met een nieuwe functie, sprak hij met één van zijn nieuwe collega's over zijn werk als fotograaf. 
 
"Ik heb niets tegen homo's, zolang ik het maar niet zie."
 
Even kon Arjan zijn oren niet geloven. Een heftige discussie volgde, deze collega had het er blijkbaar moeilijk mee als hij twee mannen hand in hand zag lopen of zag zoenen. 
 
De opmerking raakte Arjan diep, juist mede door dat soort collega’s had hij zo lang gewacht met uit de kast komen. Ook zijn toenmalige leidinggevende liet blijken dat die moeite had met homoseksualiteit en de kunst welke Arjan maakte vanwege het homoseksuele karakter ervan. Dit soort situaties, de opmerkingen en de vele incidenten tegen homo's, hebben een lange tijd rondspookt in Arjan's achterhoofd. Vandaag de dag beperken volgens hem nog steeds te veel mensen anderen in het ontwikkelen van hun volledige potentieel op basis van geslacht, seksualiteit, gender of afkomst.

 

In de eerste maanden van 2020 viel het Arjan op hoeveel haat-gerelateerde incidenten op basis van discriminatie plaats vonden. Hij had juist verwacht dat de acceptatie en tolerantie van minderheden in de loop van de jaren zou verbeteren. In plaats daarvan zag hij dat steeds meer jongens en mannen om hem heen hun seksualiteit op verschillende momenten naar de achtergrond lieten verdwijnen. Soms door op sommige plekken maar even niet samen hand in hand te lopen, door een treinstation waar eerder incidenten waren te vermijden of door toch maar andere kleding aan te trekken omdat het anderen mogelijk kon irriteren. Dit inspireerde arjan om ESTRANGED te maken.

Hij maakte een serie foto's waarin we jonge mensen zien in verschillende begroeiingen. Deze keuze maakte hij omdat elk mens in een andere omgeving opgroeit. De modellen zijn aanwezig in het beeld maar tegelijkertijd worden ze naar de achtergrond gedrukt. Vaak ligt de scherpte dan ook niet op de ogen zoals we gewend zijn. Juist ligt dit op de handen en de omgeving waarmee ze zich verbinden als symbool voor de omgeving waarin ze opgroeien. Deze jonge mensen stralen veelal een kracht uit maar zijn tegelijkertijd kwetsbaar. 
 
Ze groeiend op in een wereld waarin mensen zeggen dat ze geaccepteerd worden...