PAN Amsterdam 2021 Sfeerverslag

Amsterdam - 14 november 2021 - door Max Govers

Het is zo ver, vandaag opent PAN Amsterdam zijn deuren! Wij hebben speciaal voor je de sfeer geproefd en wat foto’s gemaakt om je zo een voorproefje te geven van wat je daar kan verwachten.

 

Zenuwachtig en vol nieuwsgierigheid betraden we de kunstbeurs om precies 12 uur. Grote brede gangen, een zacht tapijten vloer en verschillende kunstwerken die bij binnenkomst gelijk al de aandacht trokken. Van oude schilderijen met VOC schepen die je over het algemeen alleen maar in geschiedenis boeken tegen komt tot juwelen die je om de nek van een koningin zou kunnen zien. 

De hoeveelheid aan kunst en antiek was bijna overweldigend. Overal waar je keek stond iets interessants of moois. We besloten om als eerst naar ons ‘’thuisfront’’, stand 130 te gaan. Hier vertoont ZERP (galerie) de foto’s van Arjan maar ook nog vele andere indrukwekkende kunstwerken. 

Zo kun je daar verschillende houten creaties vinden van Rob Buelens die fantasie-achtige wereldjes vertonen en vele prachtige schilderijen van onder andere Saskia Boelsums, Hans Withoos en Mary A. Waters. Ook staat er een groots standbeeld van een man die lijdt onder het gewicht van een grote steen die is gemaakt door Virgilius Moldovan.

 

Nadat we al deze kunstwerken uitgebreid hadden bekeken en een gezellig praatje hadden gemaakt gingen we verder op onderzoek uit. Niet ver hoefde we te wandelen om indrukwekkende kunst en antiek tegen te komen. Zo zagen we verschillende werken van bekende kunstenaars zoals: Picasso, Mondriaan en Rietveld. Maar ook bijzondere stukken zoals samoerai zwaarden, unieke stukjes meteoriet en een gigantisch fossiel van een dinosaurus. Ook is er voor de liefhebber een groot scala aan prachtige juwelen en kristallen. 

 

Bij de verschillende stands was ons opgevallen dat sommige een thema of sfeer hebben gekoppeld aan het geen wat ze tentoonstellen. Zo heb je bij een stand met Aziatische kunst en beelden verschillende decoraties die het thema goed wisten over te brengen. Een ander soort manier waarop galeries creatief met hun ruimte probeerden om te gaan was door er gezellige woonkamers van te maken. 

 

We zochten een plekje om wat te drinken nadat we klaar waren met onze wandeling. Hiervoor gingen we naar de centrale bar waar we rustig iets hebben kunnen drinken. Daar hebben we gekwebbeld over welke kunstwerken we graag zouden willen zonder natuurlijk te kijken naar het prijskaartje. Onze eindconclusie van de dag was dan ook dat het bezoeken van PAN Amsterdam voor iedereen de moeite waard is. Voor zowel de liefhebber van kunst, antiek en design, voor iedereen is er wat wils.