Toekomst van de fotografie

"Hoe zie jij de toekomst van fotografie dan?" werd mij in een post op facebook gevraagd. Zeker nu AI (artifical intelligence) afgelopen week in de fotografie ineens enorm in opkomst kwam. Daar heb ik wel een idee over, dus hieronder vind je een korte uiteenzetting van mijn verwachting per vakgebied binnen de fotografie.

 

Journalistieke fotografie

Ik voorzie dat NVJ/ DUPHO heel hard zullen blijven vechten voor de journalistieke fotografie. Dit ondanks dat dit volgens mij eigenlijk al een verloren wedstrijd is. Op plekken als Syrië, Afghanistan en Oekraïne zagen we de afgelopen jaren als de lokale bewoners zelf verslag deden van wat er om hen heen gebeurde. In de toekomst zal dit soort snelle verslaggeving denk ik gedaan worden door diegene die "toevallig" op locatie aanwezig is. De kans dat hier professionals aan te pas komen, dat betwijfel ik. De huidige iPhone heeft al een resolutie die namelijk hoger is dan de meeste consumenten camera's. Daarnaast zijn veel mensen bereid om voor vrijwel niets (gevoed door hun ego of online zichtbaarheid) verslag te doen van nieuws.

 

Portretfotografie

Qua portret fotografie voorzie ik dat veel mensen vooral perfectionistisch gezien willen worden, daarin is AI beter dan menig telefoon. Ik voorzie dan ook dat AI een wezenlijk onderdeel gaat worden van de software in telefoons. Mensen zullen daarom selfies maken die beter uit de telefoon komen dan menig fotograaf zal kunnen maken. Dit geld waarschijnlijk ook voor productfotografie, waarin AI alles er beter uit laat zien dan werkelijk het geval zal zijn.
 

Landschapsfotografie

Qua landschappen voorzie in ongeveer hetzelfde. AI kan sneller, mooie beelden maken dan wij de tijd hebben om op de de juiste combinatie van zon en wolken te wachten. Met een paar relatief simpele beelden van een smartphone, maar AI de prachtigste beelden.

 

Content fotografie

Zij die bezig zijn met content-productie en die AI omarmen en voor zich weten te laten werken, hebben een kans om een nieuwe bron aan te boren. Op social media kan men hier flink mee spelen waarbij men zeker de beelden van een telefoon vrij snel door AI kan laten aanvullen tot nieuwe creaties in een als dan niet bestaande wereld. Iets wat je eigenlijk dagelijks al ziet op social media, maar dan zijn het nog beelden die zwaar bewerkt zijn om iets een wereld te doen lijken die er eigenlijk ook al niet is.

 

Evenementen fotografie (bruiloft/ zwangerschap/ kinder/ feesten en begrafenis)

Voor deze groep voorzie ik dat er altijd werk zal blijven. Bruiloften, begrafenissen en zwangerschaps/kinderfotografie gaat altijd om nieuwe momenten die persoonsgebonden zijn en dus nog een wezenlijke bron van inkomsten zal zijn. Al verwacht ik dat ook hier AI in de nabewerking een belangrijke rol zal gaan spelen.

 

Kunstfotografie

Tot slot verwacht ik dat men altijd kunst zal blijven omarmen in allerlei vormen. Of er een vorm is waarmee je voldoende inkomen kan genereren is onvoorspelbaar, maar dat ligt denk ik deels in de creativiteit, flexibiliteit en ondernemerschap van de kunstenaar. Dat dit in de toekomst meer zal zijn dan alleen een foto maken, ligt wel in mijn verwachting. Alhoewel men het puritisme wellicht ook weer geweldig zullen gaan vinden. Daarmee doel ik dan al meer tussen een grens van analoge en digitale fotografie waarin minimaal bewerkt is en vooral geen AI aan te pas is gekomen.

 

Conclusie

Ik denk dat de wereld van fotografie zal op vele fronten zal gaan veranderen onder de invloed van AI. Of mijn voorspellingen de juiste zullen zijn, moet de tijd gaan leren. Maar fotografen die zich vasthouden aan de werkwijze van vandaag, of die van 20 jaar geleden, gaan vermoedelijk de boot missen.