Bruiloft of trouw fotografie

Een bruiloft is een belangrijk emotioneel en erg bijzonder moment. Niet verrassend dat je deze speciale dag op een mooie manier wilt vastleggen door een professionele fotograaf. Er zijn zeker dingen waar je rekening mee kan houden om het werk van de fotograaf makkelijker te maken, zodat jij uiteindelijk de perfecte foto’s kunt ontvangen. Daarom heb ik hieronder de belangrijkste fotografische moeilijke momenten genoteerd, zodat je hier alles van af weet voor het bruiloft en hier rekening mee kan houden.

De bruiloftshoot

Ergens op de dag plannen fotografen vaak een fotoshoot met de bruid en de bruidegom. Gemiddeld duurt dit ongeveer één tot anderhalf uur. Natuurlijk kan het ook langer of korter duren, dat is deels afhankelijk van wat voor soort en het aantal foto’s die genomen worden.


Als je specifieke ideeën hebt of al weet hoe je als koppel gefotografeerd wilt worden, kan dit veel tijd en stress besparen of de trouwdag zelf.

Bruiloft in de regen?

In Nederland is er natuurlijk vaak een kans op regen, daarom is het erg belangrijk om hierbij rekening te houden als je opzoek gaat naar een locatie. Vind de bruiloft buiten plaats, denk dan van te voren na over een eventueel alternatief bij de gekozen locatie. Om te voorkomen dat je onaangenaam verrast wordt bij eventuele druppels.


Naast een alternatieve locatie kan je ook denken over mooie paraplu's. Zowel bij regen als zonneschijn zijn leuke paraplu's een goede aanvulling op je decor.
Op bol.com vind je vast enkele leuke opties!

Het "jawoord"

Als je elkaar een "ja" geeft dan is dit een heel kort maar bijzonder moment. Neem daarom de tijd om naar elkaar te kijken, even te wachten, en dan het ‘’ja’’ uit te spreken.
Dit specifieke moment van de bruiloft is erg moeilijk vast te leggen vanuit een fotografisch standpunt. Je kan daarom de succes kant vergroten van de fotograaf door niet alleen ‘’ja’’ te zeggen, maar ‘’ja ik wil’’. Hierdoor heeft de fotograaf meer tijd en is de kans groter dat het een goede foto wordt.


Een veel voorkomende fotografische valkuil is op het moment dat de trouw ambtenaar aan de bruidegom of bruid vraagt om het ‘’ja’’ woord. Op dat moment is het verleidelijk om naar de ambtenaar te kijken als je antwoord. Als je dit doet is dat natuurlijk niet erg maar het is leuker voor de foto als je naar je partner kijk op dat moment.

 

Dingen met ringen

Het dragen van de ringen tijdens een bruiloft is natuurlijk een mooi moment. Fotografisch is dit een moeilijk moment omdat het vaak heel snel gaat en je dicht bij je partner staat. Neem daarom rustig de tijd om de ringen bij elkaar om te doen, zodat de fotograaf net wat langer de tijd heeft om de perfecte foto te maken.

Wat goed gedurende het ring moment werkt is als je jouw vingers aan de onderkant houd van je partners hand, terwijl je de ring omdoet. Als je dit doet voorkom je dat je op de foto alleen nog maar een hoop in elkaar gedraaide vingers ziet.


Tip: Oefen dit een keer van tevoren samen.


Het helpt om van te voren aan de fotograaf te vertellen of je de ring al hebt of dat die door iemand wordt gebracht. Dan kan de fotograaf hier rekening mee houden en ook dit moment mooi vastleggen.

 

Groepsfoto's bij een bruiloft

Groepsfoto's zijn een mooi onderdeel van de bruiloft. tenslotte is iedereen speciaal naar jullie bruiloft gekomen om bij jullie speciale moment te zijn. Het maken van groepsfoto's kan echter rommelig verlopen. Om hier wat sturing in aan te brengen is het handig om een goed moment te kiezen om de groepsfoto's te maken. 


Denk er om dat als je direct na de ceremonie de groepsfoto wilt nemen, dat de meeste aanwezigen je eerst zullen willen feliciteren. Daarnaast is het handig om een moment in te plannen voor eventuele rokers en een mogelijkheid om naar het toilet gaan.

Als je hier te weinig tijd voor inplant dan loop je al snel uit op je planning wat ook weer stress kan veroorzaken. Voor een soepel verloop is het handig om een ceremoniemeester te hebben die dit aanstuurt of iemand met enig gezag die duidelijk kan spreken. Ook is het handig om vooraf over een volgorde na te denken, zodat het geheel enigszins vlot verloopt bij de groepsfoto.

 

Denk bijvoorbeeld aan een schema zoals dit:

  1. Bruid en bruidegom + familie bruid
  2. Bruidspaar + beide families
  3. Bruid en bruidegom + familie bruidegom
  4. Bruid en bruidegom + getuigen
  5. Bruid en bruidegom + vrienden bruid
  6. Bruid en bruidegom + alle vrienden
  7. Bruids- en bruidegompaar + vrienden
  8. Bruid en bruidegom + alle gasten
  • Dit is een efficiënte aanpak, maar u kunt natuurlijk ook andere groepen samenstellen of kiezen voor
  • andere sequenties. Plan om een foto te maken voor ongeveer 2 tot 3 minuten per groep.

Leuke verrassingen

Dat is natuurlijk super tof, maar als fotograaf is dat soms lastig. Als ik namelijk niet weet dat zoiets tofs er aan komt dan kan ik vaak ook niet vastleggen. Probeer er daarom voor te zorgen dat je als ceremoniemeester van de verassingen af weet, zodat dit met de fotograaf overlegt kan worden

Diner

Als fotograaf is het trouwens prettig dat er rekening wordt gehouden met zijn aanwezigheid als het om eten gaat. Maar plan de fotograaf het liefst niet tussen de gasten in of overleg dit vooraf. Zelf vind ik het vaak veel leuker als ik een snelle hap kan eten. Dan heb ik zelf ook even een korte pauze en kan ik daarnaast mooie foto's van het diner en eventuele speeches maken.

Kosten

Natuurlijk zitten er kosten aan de inhuur van een fotograaf. Soms kunnen die enorm uit elkaar liggen, maar na de bruiloft zijn het de foto's waar je nog jaren op terug kijkt.

Wij rekenen ongeveer 150 euro per uur fotografie en 65 euro per uur voor nabewerken. In totaal kom je daarmee op ongeveer 215 euro per uur plus eventuele reis en verblijfskosten. Verder vinden we het leuk om vooraf een keer kennis te maken en het hele draaiboek van jullie dag door te spreken. Dan kunnen we jullie namelijk ook nog wat extra tips meegeven wat het vastleggen van jullie dag ten goede komt.