Expositie ESTRANGED bij DNB

We weten wel dat elk mens anders is, maar we staan niet vaak stil bij hoe anderen de wereld ervaren. Voor Diversiteitsweek en Coming-Outdag 2022 presenteert DNB Pride, in samenwerking met de DNB Kunstcommissie, het werk van fotograaf Arjan Spannenburg. Onder de titel ESTRANGED verbeeldt Spannenburg de zoektocht naar identiteit.

 

ESTRANGED toont LHBT+ jongeren op zoek naar hun individualiteit. Ze bewegen zich in een samenleving waarin ze moeite hebben zich vrij te kunnen uiten en zichzelf te kunnen zijn. Alhoewel de geportretteerden opvallen in het beeld, staan ze gedeeltelijk in de achtergrond. Net als in het dagelijks leven laten ze een deel van zichzelf zien, maar houden ze ook een stuk verborgen.

 

Met deze fotoserie wil fotograaf Arjan Spannenburg (Texel, 1978) bewustzijn creëren over de ervaringen van LGBT+ jongeren, in de hoop er samen voor te zorgen dat er een samenleving ontstaat waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn.

Selectie portretten zoals te zien in de expositie van DNB Pride (De Nederlandsche Bank)


Arjan Spannenburg

‚ÄčIn de fotografie van Arjan Spannenburg (Texel, 1978) staat de zoektocht naar identiteit en zelfexpressie centraal. In krachtige composities, meestal in zwartwit, portretteert Spannenburg jongeren die op de drempel van volwassenheid staan.

We zien adolescenten in een onzekere tijd van hun leven, op zoek naar hun eigen identiteit. Het levert gevoelige portretten op van jongeren die alleen zijn met hun gedachten. Tegelijk lijken de geportretteerden een sterke behoefte te hebben aan communicatie met de buitenwereld, op zoek naar steun, begrip, liefde. 

Hoewel Arjan zijn eigen ‘coming of age’ als een autobiografisch uitgangspunt neemt, overstijgt zijn werk zowel zijn persoonlijke verhaal als dat van de jongeren die hij portretteert. De foto’s verbeelden universele gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en onzekerheid en vangen de poëtische schoonheid van adolescentie.