Joe Ziolkowski - Walking the line (NLD)

Joel Ziolkowski behaalde een Master Beeldende Kunst aan The Art Institute of Chicago in 1987. Rond 1990 begon zijn carrière als modefotograaf in New York City. In zijn kunst fotografeert hij mannelijke naakten waarin hij de emotionele en fysieke banden tussen mannen verkent.

Joe Ziolkowski is geboren in Jacksonville, Florida (USA), 1960 en woont nu in Batavia, NY, Amerika

Boek : Walking the line

Hardcover : 112 pagina's

ISBN : 3-924163-82-0

Afmetingen : 9.75 x 0.75 x 10.75 inches

Uitgever : Bruno Gmünder Verlag, 1992

Taal : Engels/ Duits/ Frans

Website : Joe Ziolkowski

Het werk van Joe Ziolkowski vind ik opvallend. Dit komt mede door de naaktheid van de beelden waarbij de focus ligt op het mannelijk lichaam, echter zonder dat de beelden erotisch of seksueel worden. De witte lege achtergronden zorgen voor een gevoel van tijdloosheid die de prachtige lichamen van mannen nog sterker naar voren laten komen.

Wat ik niet verwachtte in het werk van Joe Ziolkowski, was dat het niet zijn bedoeling was om de esthetiek van jeugdige, mooie lichamen te vangen. In plaats daarvan wil hij de visuele metafoor van de elementaire menselijke conditie tot uitdrukking brengen.

De foto's van Joe Zoilkowski hebben af en toe een heerlijk gevoel van humor.

De meeste mannen in het boek zijn in hun eentje afgebeeld. Ze poseren of bewegen in verschillende houdingen die me aan sportactiviteiten doen denken. Af en toe lijken ze op de oude romeinse of griekse standbeelden die je in musea ziet. Sommige foto's met twee of meer mannen doen me daar ook aan denken. Verder zou ik verwachten dat er ergens iets seksueels of homo-erotisch zou ontstaan op de foto's met meerdere mannen, maar dat is niet het geval.

Joe Zoilkowski weet voor mij heel goed de focus te leggen op het pure mannelijke lichaam.