RECIPROCATION

 

Wederkerigheid is de onderlinge verplichting binnen een relatie om een gift te beantwoorden met een tegengift. Als de relatie gelijkwaardig is, is er sprake van reciprociteit, terwijl ongelijkwaardige wederkerigheid redistributie is.

 

 

Tijdens de zomer van 2019 kwam ik op het idee om een kunstwerk te maken met danseressen gecombineerd met fetisj. Ik wilde een duidelijk dominante persoon laten dragen door een onderdanige.

 

Hoewel de behoefte van beide type personen volledig verschillend zijn, hebben ze elkaar nodig om te bestaan. Zonder de ene bestaat de ander namelijk niet. Hoewel het voor veel mensen misschien vreemd klinkt, is er daarmee juist sprake van een balans. Ze zijn uiteindelijk namelijk volledig van elkaar afhankelijk om zichzelf in hun eigen basale behoefte te voorzien.

 

Waar de ene persoon juist graag volledig in control wil zijn, wil de ander juist de touwtjes uit handen geven. Beide bouwen ze daarom op elkaars kwaliteiten en behoeftes en groeien ze samen stap voor stap naar elkaar toe.


Zonder het wederzijdse begrip, respect en de instemming is er geen sprake van balans, maar kan je mogelijk zelfs spreken over geweld wat iemand wordt aangedaan.

 

In december 2019 kreeg ik de kans om dit kunstwerk te maken met een danser en zijn vriend. Dit resulteerde in een sterk beeld waar twee mensen volledig in balans zijn, beiden geven evenveel en nemen wat ze van elkaar nodig hebben.