CRUSH - wil jij mijn valentijn zijn?

Over wie fantaseer jij? Wie is jouw crush? Weet je tot wie je jezelf echt aangetrokken voelt?

 

Toen ik opgroeide werd mij vaak gevraagd of ik al een vriendinnetje had. Mensen vonden het blijkbaar erg belangrijk om hier een antwoord op te hebben. Nooit werd in die vraag eigenlijk ruimte geboden voor alternatieven. Als ik terug kijk op die tijd ontdek ik een hoeveelheid aan gemiste kansen.

Het is normaal om in de puberteit te gaan fantaseren over wie je leuk vindt. Zo kan je fantaseren over meisjes, maar dat kan dus ook over jongens zijn. Ook kan het soms de ene keer een jongen zijn en de volgende keer een meisje. Het kan natuurlijk ook gezellig zijn met drie personen.

 

In de praktijk zie ik dat veel ouders hier nog weinig over praten, maar ook dat op onderwijsinstanties hier nog altijd beperkt aandacht voor is. Dit verschilt natuurlijk wel een beetje van school tot school. Maar nog altijd zijn er instanties welke we gerust als onveilig kunnen noemen. Denk alleen al aan het Gomarus College welke in 2021 meermalig in het nieuws kwam wegens misstanden naar LHBT+ leerlingen en docenten.

 

Niet iedereen vindt het makkelijk om te ontdekken dat ze homo, lesbisch of bi zijn. Voor veel jonge mensen zorgt dit in het begin voor verwarring. Soms hebben ze het gevoel dat ze de enige zijn in hun omgeving. Daarnaast groeien ze vaak op in een buurt waarin je negatieve geluiden hoort naar LHBT+ mensen. Geen zorgen, je bent zeker niet alleen! Als je even op internet zoekt dan ontdek je al snel mensen waarmee je kunt praten over je ervaringen en gevoelens.

 

Als het je overkomt dat je verliefd wordt op iemand in je omgeving, dan wil je natuurlijk ook graag weten of die zich ook tot jou aangetrokken voelt. Als je het lastig vind om daar over te praten, of je weet niet goed hoe je dat moet aanpakken, geeft dat een zekere spanning met zich mee.

 

De serie CRUSH gaat over de spanning tussen twee jongens die zich tot elkaar aangetrokken voelen. Beide weten ze echter niet van elkaar of de ander homo is. Voor dit project heb ik twee jongens gevraagd die elkaar ook daadwerkelijk niet kenden. Beide had ik ook niet verteld of de ander daadwerkelijk homo was.

 

Mogelijke signalen dat hij op jongens valt;

1. Hij vraagt je mee winkelen

 

2. Hij besteld drankjes altijd bij de barman.

 

3. Hij beoordeelt hoe andere jongens en mannen dansen.

 

4. Hij draagt een roze jas en is meer fashionable dan de meeste vrouwen.

 

5. Hij belt je sneller terug dan je moeder.

Het resultaat is een zoektocht naar hun eigen verlangens in een ongemakkelijke situatie. Mijn bijzijn was duidelijk merkbaar en elke stap die ze deden werd duidelijk vastgelegd door de camera. Mijn aanwezigheid werd versterkt door de flits, bij elke foto. Dit leverde een combinatie op van spanning, ontdekking en subtiele emoties. Maar vooral ook beelden met echte gevoelens.