Foto bewerken met Lightroom en Photoshop

Mogelijk ken je het verschil nog niet tussen Lightroom en Photoshop. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet te kiezen welke je moet aanschaffen, want ze komen samen in 1 pakket. Hieronder ga ik je wel de belangrijkste verschillen uitleggen tussen deze twee fotobewerking programma's van Adobe. Er zijn namelijk een aantal zaken wat je in Photoshop kunt doen en wat je in Lightroom niet kunt en andersom.

 

Adobe Lightroom Classic 2020

Adobe Photoshop 2020

Een foto bewerken met Photoshop vergeleken met Lightroom.

Photoshop is oorspronkelijk gemaakt als een hulpmiddel voor eenvoudige foto bewerking. Sinds 1990 is dit programma uitgegroeid tot een softwarepakket om foto's te bewerken met vele verschillende functies en mogelijkheden. Zowel professionele grafisch ontwerpers, architecten, animators, uitgevers, fotografen en zelfs 3D-kunstenaars maken er tegenwoordig gebruik van.


De mogelijkheden binnen photoshop om je foto's bewerken zijn vrijwel onbeperkt. Mede door de regelmatige software-updates en -upgrades heb je een fotobewerkingsprogramma dat altijd over de nieuwste technieken beschikt. Deze nieuwste technieken komen ook in de vormen van speciale plugins, filters en speciale integraties met andere softwarebedrijven.

 

De mogelijkheden van Photoshop zijn oneindig, denk maar eens aan foto bewerkingen als:

  • meerdere foto's tot één panorama foto samenvoegen
  • een HDR (high dynamic range) foto maken
  • huidvlekjes of oneffenheden wegwerken
  • een persoon langer, korter, dunner of dikker laten lijken
  • een achtergrond verwijderen
  • en nog veel meer…

 

Het is niet voor niets dat het woord ‘’Gefotoshopt’’ tegenwoordig vaak in onze dagelijkse taal wordt gebruikt. We worden voortdurend blootgesteld aan beelden die er realistisch uitzien, terwijl ze in feite nep zijn. Dat is de kracht van Photoshop waar ook jij dus de beschikking over kunt hebben.

 

Wat is dan Lightroom?

Lightroom kan worden beschouwd als een additie van Photoshop met een specifieke functionaliteit die Photoshop mist. Lightroom is namelijk niet alleen gemaakt om een groot aantal afbeeldingen te bewerken maar ook om foto’s te beheren en te bewaren.
Photoshop is weliswaar een zeer geavanceerd beeldbewerkingsprogramma, maar als je van bijvoorbeeld een bruiloft honderden beelden moet bewerken. Dan wordt het na verloop moeilijk om deze foto’s goed georganiseerd te houden. Lightroom is een database-gestuurd beeldbewerkingsprogramma dat ook automatisch de metadata leest en zo alles georganiseerd kan houden. Alle relevante zaken als cameramerk, cameramodel, datum/tijd van opname, diafragma, sluitertijd, ISO, witbalans en overige informatie over elke losse foto wordt in een database opgenomen. In Lightroom noemen we dat de "catalogus".

 

Als je je foto's importeert in Lightroom kan je zelfs nog specifieke aanvullende informatie aan elke foto toevoegen. Zo kan je foto's taggen met specifieke trefwoorden, vlaggen en sterbeoordelingen. Dit maakt het op een later moment heel makkelijk om je afbeeldingen te sorteren en er de beste tussen uit te pikken.


Verder kan je in Lightroom de foto's in batches bewerken en daarna de geselecteerde beelden rechtstreeks naar websites exporteren. Naast de mogelijkheden voor mediabeheer bevat Lightroom ook een reeks gereedschappen waarmee fotografen afbeeldingen eenvoudig kunnen bewerken.


Vanuit Lightroom kan je een foto openen in Photoshop, waar je deze dan in detail verder bewerkt. Als je hiermee klaar bent kun je het bewerkte beeld weer terug vinden in de catalogus van Lightroom.

 

Lightroom en Photoshop

De samenwerking tussen Lightroom en Photoshop is zodanig vanzelfsprekend dat Adobe deze daarom ook aanbiedt als een pakket voor fotografen van alle niveaus.
Ik gebruik Lightroom waar het voor bedoelt is. Mijn foto's zet ik op een harde schijf die direct gekoppeld is aan mijn back-up systeem. Hierna importeer ik vaak de beelden in Lightroom waar ik ze organiseer en enkele standaardbewerkingen automatisch op alle foto's laat toepassen.


Als een project gereed is om gesorteerd te worden. kan je dit doen via een kleurcode, sterren of een combinatie van de twee. Nadat ik mijn selectie heb gemaakt, bewerk ik de beelden globaal in Lightroom en exporteer ze daarna naar Photoshop. Hierin bewerk ik de beelden in detail en zodra ze worden opgeslagen door Adobe kan ik de beelden ook weer terug vinden in Lightroom.
Lightroom helpt je dus bij het opzetten van een solide workflow in je foto bewerkingsproces. Doordat je efficiënter je foto’s kunt selecteren, doordat je niet continue de bestanden individueel hoeft te openen.


Verder is het bewerken van afbeeldingen in Lightroom "niet-destructief". Hiermee bedoel ik dat het oorspronkelijke bestand nooit blijvend wordt gewijzigd. Waar Photoshop een mix is van destructieve en niet-destructieve bewerking, maakt Lightroom een apart bestand aan naast je originele beeld. In dit bestand worden je aanvullende bewerkingen opgenomen, zonder dat het originele beeld dus wordt aangepast. In Lightroom zie je dus je originele foto, aangevuld met de Lightroom data die er als een overlay overheen ligt. 


Ik weet zeker dat er nog veel meer voordelen zijn aan het gebruik van Lightroom, maar dit zijn de voordelen die ik het belangrijkst vind.


Het slechte nieuws is dat je per maand voor adobe als abonnement moet betalen. Een ander nadeel is dat als je eenmaal Photoshop hebt je waarschijnlijk aanvullende opleidingen en gereedschappen van andere wilt hebben. Gelukkig kun je op YouTube veel filmpjes vinden met tips en tools om jezelf te ontwikkelen.


Maar uiteindelijk is goede en betrouwbare software het belangrijkste voor elke serieuze fotograaf. Met Adobe heb je dat in handen. Als je voor het eerste begint met foto’s bewerken, dan raad ik je aan om te beginnen met Lightroom. Als je eenmaal de functionaliteit en de beperkingen van het programma kent, dan is de stap naar Photoshop verstandig. Dit opent nieuwe deuren voor je eigen creativiteit.

Maar wees gewaarschuwd - Photoshop kan zowel lonend als frustrerend zijn.


<!-- TradeDoubler site verification 3205399 -->