ESTRANGED/ DAMIAN


Mij keer op keer ervan te overtuigen

dat ik niet mezelf mocht zijn.


Priemende blikken, negatief gefluister en een overkoepelend gevoel van ongemak. De middelbare school was voor mij zowel geen fijne als veilige plek. Met jongens die pijnlijke woorden naar me toe smeten, omdat ik in hun ogen te vrouwelijk was of die mij zelfs na een feestje stonden op te wachten in de schaduw. Met als doel om mij keer op keer ervan te overtuigen dat ik niet mezelf mocht zijn en dat ik zeker niet gewenst was.

 

Niet alleen op school had ik te maken met dit soort gedrag, ook op straat waren er mannen die het nodig vonden om me luid te bestempelen als homo. Al dit gedrag heeft er dan ook uiteindelijk toe geleid dat ik depressief werd, waar ik hulp voor moest zoeken. Toen ik daarom in die periode dan ook de kans kreeg om te stoppen met de middelbare school heb ik deze met twee handen stevig vast gegrepen en nooit meer teruggekeken. Ondanks dat ik hierdoor een leerachterstand heb opgelopen die ik tot de dag van vandaag nog steeds probeer in te halen. 

 

Uitkeringstrekkers, lui en crimineel, zo wordt er vaak vanuit onze samenleving gekeken naar mensen die geen papiertje met het woord diploma weten te bemachtigen en zo zouden verdwijnen in het afvoerputje van onze maatschappij.

Allemaal vooroordelen die bij vele gevallen zoals ik, niet verder van de waarheid zouden kunnen liggen. Ik heb mijn plekje gevonden binnen de horeca, waar ik ontzettend gelukkig van word. Toch roept het feit dat ik geen diploma heb soms nog steeds schaamte op.

 

Als leeftijdsgenoten vragen naar wat ik studeer en ik ze moet vertellen dat ik al volledig werk en dat ik de middelbare niet heb weten af te ronden zet dat toch wel gelijk een toon. “Hoe is het dat je je middelbare school niet hebt kunnen afmaken?” is dan ook vaak de vervolg vraag, maar om aan iedereen uit te gaan leggen waardoor dit komt, daar zit ik vaak niet op te wachten.

 

Naast de schaamte die ik soms nog voel door andere mensen in mijn omgeving, was er ook een periode dat ik mijzelf onzeker voelde omdat ik geen diploma had. Dit komt mede doordat de belofte van een mooie toekomst vol mogelijkheden vaak wordt verkocht met de eis dat je hiervoor wel iets van een opleiding afgerond moet hebben.

 

Valt deze mogelijkheid opeens weg, dan begint het zeker wel aan je te knagen waar je staat binnen de samenleving. Ondanks dat dit de juiste keuze was, blijft de vraag bestaan of deze zogenoemde belofte voor mij nu niet is verdwenen. Aan het eind van de dag wil iedereen gelukkig zijn.


Lees hier het verhaal van:


Bestel hier het boek voor de volledige collectie aan beelden en verhalen

Only in dutch available

ESTRANGED

€ 24,95
Only in dutch available

ESTRANGED

€ 24,95

We weten echt wel dat elk mens anders is, maar we staan niet vaak stil bij hoe anderen de wereld ervaren. Men voelt zich vaak vrij om zich te uiten en helemaal zichzelf te zijn en toch is er ook een groep die daar moeite mee heeft. Onze kinderen en jongeren hebben nog altijd veel last van de negatieve houding over wie ze zijn, de zoektocht naar zichzelf en de gevolgen die daarbij komen kijken.

 

ISBN: 9789083279107