ESTRANGED/ MAX


Pijnlijk is het als je de hand van je vriendje niet

vast durft te houden.


Wat zijn dingen waar je ongemakkelijk van wordt? Zou jij je onaangenaam gaan voelen als mensen in je gezicht zeggen dat je thuishoort in de hel en daar eeuwig moet lijden? Of bekruipt het ongemak als je wordt buitengesloten, vernederd en veroordeeld voor iets waar je niks aan kan doen. Ik word ongemakkelijk van de stelling: in Nederland zijn we zo acceptabel en hier wordt iedereen geaccepteerd. Ik weet uit ervaring als homoseksueel dat dit iets is wat wordt gezegd zodat we ons allemaal als volk goed kunnen voelen, maar de realiteit is pijnlijk en ongemakkelijk. 

Pijnlijk is het als je de hand van je vriendje niet vast durft te houden, omdat je weet dat als je dit zou doen je zomaar in elkaar geslagen zou kunnen worden. Ongemakkelijk is het om voor vieze flikker uitgemaakt te worden bij het oversteken van een zebrapad. Of om elke week vernederd te worden voor het niet behalen van de maatschappelijk gezette mannelijke standaard.

 

Geaccepteerd worden voor wie je bent, dat is iets wat iedereen aan het eind van de dag wil. Ik snakte het meest naar acceptatie op de middelbare school. Niet alleen van anderen maar ook van mijzelf. Ik was me aan het verzetten tegen het besef dat ik anders was dan de rest. Dit kwam grotendeels doordat op school, het woord homo veelvuldig werd gebruikt als scheldwoord. Maar dit kwam ook doordat ik ‘’vrienden’’ had die me buiten de groep zetten en soms dagen niet tegen me praatten.

 

Het ongemak en schaamte was in deze periode zeker sterk aanwezig. Hoe ongemakkelijk is het als je de pauze doorbrengt in de bibliotheek omdat je vrienden net doen alsof je niet meer bestaat en je ook nog niet eens weet wat je met jezelf aan moet.

 

Gelukkig kan het niet eeuwig tegenzitten, na verloop van tijd werd ik comfortabel met mezelf. Met als gevolg dat ik minder afhankelijk werd van deze ‘’vrienden’’ en zo echte vriendschappen aan ging met mensen die me niet op dagelijkse basis pijn deden. Ik kwam uit de kast, overwon het ongemak met mezelf en kreeg zo eindelijk de acceptatie van zowel mezelf als van anderen die ik al jaren zo wanhopig zocht. Met het vooruitzicht van nieuwe kansen en mogelijkheden waarover ik in mijn pubertijd amper durfde te dromen.


Lees hier het verhaal van:


Bestel hier het boek voor de volledige collectie aan beelden en verhalen

Only in dutch available

ESTRANGED

€ 24,95
Only in dutch available

ESTRANGED

€ 24,95

We weten echt wel dat elk mens anders is, maar we staan niet vaak stil bij hoe anderen de wereld ervaren. Men voelt zich vaak vrij om zich te uiten en helemaal zichzelf te zijn en toch is er ook een groep die daar moeite mee heeft. Onze kinderen en jongeren hebben nog altijd veel last van de negatieve houding over wie ze zijn, de zoektocht naar zichzelf en de gevolgen die daarbij komen kijken.

 

ISBN: 9789083279107