SENTIENT

Alles verloopt gladjes. Je leven is op orde. Je weet wat je toekomst inhoudt. Eigenlijk is alles geregeld. Maar wat als deze veiligheid ook heel benauwend werkt? Voel je jezelf wel fijn op die veilige plek? Mis je het onbekende niet ... het avontuur? De tweestrijd tussen blijven waar je zit of opstaan en verder gaan, was de aanleiding voor Arjan om SENTIENT te maken.

 

Arjan had een prachtig appartement, een auto en een fijne baan. Kortom: een leuk leven. Alles was geregeld, maar toch miste er iets. Dit inspireerde Arjan om stil te staan bij de dualiteit van veiligheid en onveiligheid, van voorspelbaarheid en avontuur. Biedt het bekende ons genoeg perspectief en is het onbekende echt zo onveilig als we vaak denken? In het verlangen zijn comfortzone op te rekken, verkocht hij zijn huis en ging hij op zijn gevoel af. Toch sloeg de twijfel regelmatig toe, was zijn keuze wel de beste en hoe weet je dat dan?

 

Voor Arjan is dat SENTIENT: waarnemen en beslissen op basis van je gevoel maar altijd met een beetje twijfel in de achtergrond. Want soms kan je gevoel je ook voor de gek houden. Wat geef je vrij van jezelf aan anderen en welke dingen hou je bij jezelf, veilig opgesloten? Wellicht herken je dat gevoel wel, bij de een voel je je meer op je gemak dan bij de ander. Zo vertel je je vrienden meer over jezelf dan een onbekende op straat.

Arjan heeft ervaren dat uit de kast komen toch minder eng was dan hij jarenlang dacht. Zijn gevoel koos voor het gevaar, uiteindelijk overwon zijn hoofd de angst. Dit gevoel wilde Arjan vastleggen in een beeld waarvoor hij de perfecte locatie wist, een oude bunker bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

 

SENTIENT gaat over het proces in je hoofd, de tweestrijd tussen jezelf veilig voelen en de beklemmende veiligheid die je meestal zelf veroorzaakt.