Baby Fotografie

Het maken van babyfoto's is erg leuk. Toch kunnen baby’s de meest uitdagende of frustrerende portretten zijn om te maken. Ze slapen, huilen en eten veel en poseren niet voor de camera zoals jij dat wilt. Toch hoef je hier niet van terug te schikken, het maken van de perfecte babyfoto’s zal namelijk de moeite waard zijn mits je dit goed doet. Één van de manieren om je kind interessant op de foto te zetten is door te beginnen met een lichte kleurenachtergrond. Later heb je altijd nog de mogelijkheid om de foto’s zwart-wit te maken. 

Speel om babyfoto's te krijgen

Een van de belangrijkste factoren bij het fotograferen van baby's is geduld. Maar niet elke baby is hetzelfde. Baby's ouder dan zes maanden kunnen verlegen zijn en niet goed reageren op een volslagen vreemde. In deze gevallen komt kinderpsychologie goed van pas want zolang je begrijpt in welke fase de baby zit, weet je ook hoe je hun aandacht kunt krijgen. Vaak komt het aan op een speelse interactie. Dit kan in veel gevallen worden gecreëerd met eenvoudige spullen, zoals bijvoorbeeld de sleutels van je auto. Autosleutels hebben vaak een glanzende reflectie en een hoge metaal klank die makkelijk de aandacht van een baby trekt. Als je serieus bent over het maken van babyfoto's dan maakt het niet uit waar je deze maakt, zolang je maar genoeg verschillende soorten speelgoed hebt voor de verschillende leeftijden.

Flitslicht voor babyfoto's

Als ik word gevraagd om babyfoto's te maken, zijn ouders vaak bezorgt over het gebruik van de studiolampen. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door vooraf aan ze uit te leggen dat de flitslichten geen effect hebben op kinderen. Het is sowieso handiger om de lampen niet direct te richten op de baby. Je kan veel beter het licht van de studiolampen weerkaatsen via een reflector of een muur dan krijg je namelijk veel zachter en voor babies daarmee beter licht. Zelf gebruik ik het liefst mijn flitsers en lichtvormers van Profoto.

Babyfoto's maken is hard werken

Vergeet niet dat het jouw taak is om een goed babyportret te maken. De baby geeft niks om die ene perfecte foto die jij in je hoofd hebt. Je zal daarom hard moeten werken voor een goed babyportret. Snel reageren als de pasgeborene op je het entertainment reageert is een van de uitdagingen waar je tegen aan zult lopen. Ook zullen de ouders vaak proberen te helpen met het laten glimlachen van hun kind. Zij kennen vaak de trucjes maar hier zul je ook rekening mee moeten houden. Zo zal de baby naar de ouder gaan kijken en dan is handig om ervoor te zorgen dat zij achter je staan of zitten,  zodat de baby naar de camera kijkt.

Foto's van pasgeborenen

Het maken van een portret van een pasgeboren baby kan moeilijk zijn. Desalniettemin zijn deze baby’s nog niet erg actief, waardoor het makkelijker zal zijn om ze in natuurlijke poses te positioneren. Iet wat ook voor mooie foto’s kan zorgen is het gebruik van natuurlijk licht uit bijvoorbeeld een slaapkamerraam. Dit licht geeft namelijk een mooie sfeer aan het portret. Ook zou je kunnen proberen het licht te breken met een wit dekentje, als er direct zonlicht naar binnen schijnt.

Baby's tot 3 maanden

Baby's ontwikkelen zich in dit tijdsframe en worden steeds alerter op hun omgeving en gaan meer bewegen. Snel fotograferen is hierbij dan ook een noodzaak want de baby zal snel moe worden. Je moet dus plannen wat je wilt gaan doen. Als een baby moe is geef het dan op en probeer het later opnieuw. Je zal gefrustreerd raken en dan zullen de ouders dit ook worden.

6 maanden of ouder

Baby's die zes maanden of ouder zijn kunnen erg lastig zijn om te fotograferen. Ze zullen zich snel vervelen en waarschijnlijk ook niet in de positie blijven die je had ingepland. Plan daarom goed uit hoe je het zou willen aanpakken, zodat je precies weet wat je wilt bereiken en het soepeler verloopt.  

Babyfoto's verkopen op stocksites
Als je babyfoto's maakt met het idee ze als kunst of stockfoto's te verkopen, zorg er dan voor dat je een vrijwaringsformulier krijgt dat door de ouders is ondertekend. Er is een markt voor babyfoto's, maar bureaus en tijdschriften zullen de jouwe niet accepteren zonder toestemming van de ouders. Babyportretten zijn trouwens alleen waardevol als ze zowel technisch als creatief perfect zijn.

Aanraken van de baby
Je mag een baby nooit aanraken zonder toestemming van de ouders. Maar de meeste ouders zullen toch erg beschermend zijn. Ze reageren zelden erg goed als een vreemde hun baby plotseling optilt. En er is ook niet echt een reden om dat te doen. Vraag de ouders gewoon om de baby in een pose te brengen die jij zou willen. Een moodboard met voorbeelden van je ideeën en poses maakt dit nog gemakkelijker en het bespaart je een hoop tijd. Pas trouwens op voor de vingers en handen. Zo kunnen vingers in de mond aantrekkelijk zijn, maar in veel  gevallen kunnen ze het gezicht verduisteren en donkere schaduwen meebrengen.