Is fotograferen duur?

Het beeld dat veel mensen hebben bij fotografie is dat een dure camera gelijk staat aan betere foto’s. Tegenwoordig hoef je alleen maar te kijken naar de foto kwaliteit van de gemiddelde smartphone om erachter te komen dat dit niet meer klopt. Daarom heb ik dit artikel geschreven om te laten zien wat er in de fotografie er werkelijk toe doet.


Om dit te doen zullen we eerst moeten definiëren wat fotograferen eigenlijk betekent. Het woord fotografie bestaat uit twee delen met beide een eigen betekenis:

  • Foto betekent licht
  • Graferen betekent schrijven

 

Fotograferen betekend dus eigenlijk ‘’schrijven met licht’’. Zonder licht is het ook niet mogelijk om foto’s te maken, zelfs nachtfotografie is dan onmogelijk. Je hebt namelijk altijd een vorm van licht nodig om een foto te kunnen maken.


Ik maak vaker de vergelijking dat fotografie te vergelijken is het met schrijven. Op de basisschool leer je hoe je moet schrijven en tekenen met zowel een pen als potlood. Toch is het niet zo dat je met een dure schrijfspullen ook sneller kan schrijven of beter kan tekenen.


Voor een mooi handschrift of een goede tekening is vaardigheid nodig. Dit creëer je door te oefenen en door je ideeën uit te werken. Sommige mensen zijn geboren met talent, maar zelfs dan moeten zij oefenen. Zo creëer ze uiteindelijk de mooiste tekeningen of het netste handschrift, het is een vaardigheid die je net zoals fotografie moet ontwikkelen.

 

Fotograferen als vaardigheid

Zoals net al werd genoemd is fotograferen een vaardigheid die je zoals elke andere bezigheid kan ontwikkelen. Het gaat in dat geval niet alleen maar over de kennis zoals hoe de camera werkt maar ook dat je leert kijken op een specifieke manier. Aspecten zoals hoe het licht op een object valt, wat de reflectie doet met het beeld en hoe de compositie is opgebouwd zijn allemaal erg belangrijke dingen om te weten en te kunnen zien. Door veel te oefenen en je vaardigheden te ontwikkelen leer je vanzelf hoe je een specifiek gevoel of emotie kan neerzetten in het beeld dat je creëert.

 

Iedereen kan uniek fotograferen

Iedereen kijk anders naar de wereld. Wat jou opvalt in het dagelijks leven zijn vaak dingen die andere helemaal niet zien. Vaak lukt het mensen niet om dat geen wat ze zien over te brengen op iemand anders.  Door over je fotografie te praten met anderen en je technische kennis van je apparatuur te vergroten, vergroot je ook je fotografische mogelijkheden.


Zie het als de uitbreiding van je set potloden en pennen. Als je de eigenschappen van je middelen goed kent, kun je deze effectiever en beter gebruiken. Voor de meeste mensen die fotograferen geldt dan ook dat een goede cursus fotograferen al snel mooie resultaten oplevert.

 

De meeste mensen hebben namelijk een eigen kijk op de wereld en kunnen daarmee dus al uniek fotograferen. Het ontbreekt ze vaak alleen nog aan techniek om het beeld te maken, waarin ze hun visie goed kunnen overbrengen.

Is fotograferen met een dure camera beter?

Helaas, met een dure camera maak je niet betere foto’s. Wel is het zo dat een duurdere camera vaak geavanceerdere technieken bevat en hierdoor wel meer of andere technieken aanbied. Vaak hebben de duurdere camera's ook grotere sensoren waardoor de beelden die je gemaakt hebt, groter kan afdrukken. Zie een duurdere fotocamera dus als een uitgebreidere set “pennen”. Het is aan jou als fotograaf om je beschikbare technieken zo goed mogelijk te gebruiken met de kennis die je in de loop der tijd opbouwt.


Als je een dure camera koopt en daarna alleen op “automatisch” fotografeert, maak je vrijwel geen gebruik van de technische mogelijkheden die de camera beschikt. Je foto’s worden daardoor niet veel beter wat zonde is voor het geld dat je hebt betaald.


Dat maakt fotograferen niet alleen duur maar demotiveert je waarschijnlijk ook enorm, omdat je steeds een tegenvallend resultaat krijgt. Als je liever alleen automatisch wilt fotograferen dan heb je echt ruim voldoende aan een gemiddelde Smartphone. Hiermee kan je zelfs de foto’s “automatisch” laten bewerken en laten optimaliseren. Goed genoeg in elk geval voor Instagram en Facebook.

 

Welke camera werkt het beste?

Naast de nodige kennis en vaardigheden die je leert zal je uiteindelijk ook een voorkeur kunnen ontwikkelen voor een specifieke camera soort. Je kan natuurlijk allemaal verschillende camera’s kopen, uitproberen en dan weer verkopen. In dit geval zou ik vooral werken met tweedehands spullen van bijvoorbeeld Marktplaats. CameraNu biedt ook vaak tweedehands camera’s aan voor een goede prijs.


Slimmer zou het misschien zijn om te kijken of je iets in je omgeving kan lenen. Een andere goede optie is het huren van de apparatuur. Zo kan je voordat je iets definitiefs koopt, vooraf zelf al ontdekken welke camera en interface het best bij je past.


Zelf ben ik zo tot de ontdekking gekomen dat Nikon mijn voorkeur heeft. Hun menu’s waren vrij helder en zijn bij al hun verschillende camera’s hetzelfde. Mocht je vragen hebben over het fotograferen met een Nikon camera, dan kan ik deze in elk geval voor je beantwoorden. Vragen over andere merken mag je natuurlijk ook altijd stellen, maar ik kan niet beloven dat ik deze kan beantwoorden.

 

Liever een dure camera of duurder objectief kopen?

Beginnen met fotograferen hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Wat voor apparatuur je nodig om te beginnen, dat is een beetje afhankelijk van wat je wilt. Ik adviseer meestal een spiegelreflexcamera. Met een spiegelreflexcamera heb je namelijk veel keuze mogelijkheden als het gaat om een objectief. Het objectief is essentieel omdat je met dit onderdeel van de camera het beeld kan vervormen. Het type glas bepaalt namelijk de vervorming van het beeld en hoe het licht op de sensor komt en vormt dus daadwerkelijk de foto. Bezuinig daarom liever op de camera dan op het objectief. Wil je meer tips over fotograferen, een camera aanschaffen of een op maat gemaakte cursus,? Neem dan gerust contact met ons op we helpen je graag.