LHBTI+ afkorting

Je zal wel denken, waarom houdt een kunstenaar of fotograaf zich bezig met de LHBTI+ afkorting? 

 

Mijn kunst helpt mij om dingen die ik belangrijk vind, zichtbaar te maken voor mensen. Daarnaast grijp ik graag de gelegenheid om mijn kennis over te brengen naar andere mensen. Zo hoop ik bij te dragen aan een veiligere wereld voor iedereen die onderdeel is van de LHBTI+ gemeenschap, ook wel regenboog community genoemd.

Waar komt de LHBTI+ afkorting vandaan?

Tot een aantal jaar geleden bestonden alleen de termen hetero of homo, lesbisch of bi. Niet vreemd, als je jezelf realiseert dat het pas sinds 2001 is toegestaan voor mensen van hetzelfde geslacht om met elkaar te trouwen. Tegenwoordig zijn die grenzen gelukkig veel minder strikt geworden. Steeds meer mensen durven open te zijn over op wie ze vallen. Tegelijkertijd hebben daardoor steeds meer mensen uiting durven geven aan alle verschillende tussenvormen en variaties die tot dan nog vrij onbesproken waren.

 

De afkorting LHBT+, LHBTIQA+ of zelfs LHBTTQQIAAP zijn allemaal verzamelnamen voor al die verschillende gevoelens, lichamelijke vormen en uitingen. Zelf gebruiken wij overigens in onze communicatie hoofdzakelijk "LHBT+" als term vanwege de leesbaarheid. Hieronder zullen we in elk geval zo goed mogelijk proberen uit te leggen waar iedere letter voor staat.

 

Lesbisch:

Wanneer een vrouw zich emotioneel en/of fysiek aangetrokken voelt tot andere vrouwen.

 

Homoseksueel:

Wanneer een man zich emotioneel of fysiek aangetrokken voelt tot andere mannen.

 

Biseksueel:

Wanneer een man of vrouw die zich emotioneel of fysiek aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen.

 

Transgender:

Dit is een overkoepelende term voor mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat hen bij geboorte is toegekend.

 

Transseksueel:

Een oude term welke gebruikt werd om aan te geven dat iemand van het geslacht verandert is middels een operatie en hormonen.

 

Intersekse conditie:

Bij een intersekse persoon, vertoont het lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Omtrent het geslacht kan er op verschillende manieren onderscheid (https://nl.wikipedia.org/wiki/Intersekse) gemaakt worden. Deze kenmerken kunnen in veel verschillende combinaties met elkaar voorkomen.

 

Queer:

Mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen. Iemand die queer is wil zich dus liever niet identificeren als lesbisch, hetero, biseksueel of panseksueel.

 

Questioning:

Het proces waarin iemand zit die bezig is met het verkennen en ontdekken van de eigen seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie.

 

Aseksueel:

Mensen die zich niet seksueel aangetrokken voelen tot anderen of aromantisch zijn (zich tot niemand romantisch aangetrokken voelen).

 

Ally (bondgenoot)

Een persoon die niet behoort tot de regenboog community die deze gemeenschap steunt en voor hen opkomt.

 

Panseksueel:

Iemand die zich aangetrokken voelt tot alle genderidentiteiten en/of biologische geslachten. Ze vallen dus niet persé op een geslacht, maar juist op het karakter of de persoonlijkheid van iemand.

 

Cisgender:

Hiervan spreken we wanneer bij iemand het geboortegeslacht overeenkomt met de genderidentiteit.

 

Ik hoop dat je hiermee een duidelijk naslagwerk hebt waar de LHBTI afkorting voor staat. Tegelijkertijd vind je hier ook enkele andere belangrijke termen binnen de regenboog gemeenschap terug. Mocht je nou nog vragen hebben over dit onderwerp, voel je dan vrij om ons te benaderen. 

 

We zullen altijd ons best doen je zo goed mogelijk te helpen.