ESTRANGED/ ROBIN


Dit is gewoon wie ik ben.


Ben ik een jongen of meisje? Een echt meisje was ik ook niet, na een periode vol jurkjes en make-up wist ik dat ik me hierbij niet comfortabel voelde. Toch voelde de jongens kant ook niet kloppend en liep ik ook hier tegendezelfde dilemma’s aan. Totdat ik op een dag een video zag waarin duidelijk werd uitgelegd wat de term non-binair inhield. Ik voelde daarin herkenning en begreep hoe het voor die persoon voelde. Dit is gewoon wie ik ben.

 

Op het moment dat ik me realiseerde dat ik non-binair was, heb ik toch nog heel lang gewacht om het anderen te vertellen. Ik had het gevoel dat mensen het niet zouden snappen. Uiteindelijk heb ik het zowel mijn ouders als mijn broertje toch maar verteld en zij reageerden er gelukkig goed op. Toch gingen veeldingen niet helemaal zonder slag of stoot. 

Zo had ik op een feestje de nare ervaring dat iemand met mij op de foto ging, om deze naar zijn vrienden te sturen. Zijn doel was om mij tentoon te stellen als een soort van circusdier. Ik voelde me totaal niet serieus genomen en werd diezelfde avond ook nog door een grote groep mensen expres genegeerd. Dit deden ze door hun rug bewust naar mij toe te keren terwijl er gesprekken gaande waren, waarschijnlijk omdat ze niet met mij geassocieerd wilden worden. Ondanks de grote hoeveelheid aan mensen op het feest zorgde dit echter wel voor verschillende momenten waarin ik me alleen voelde.

 

Dit soort nare dingen gebeuren overigens niet alleen op feestjes. Zo stond ik een keer in de trein, met naast mij een groepje mensen van ongeveer mijn leeftijd. Eentje van hen keek mij aan en sprak toen luid uit: “Mensen die geen man of vrouw willen zijn, die zijn verward en die sporen niet.”. Deze persoon bleef mij maar aankijken, terwijl het groepje er helemaal in mee ging. Ik voelde me gekwetst en werd zelfs geïrriteerd. Ergens dacht ik dat ik er iets van moest zeggen, om zo mijn kant toe te lichten.

 

In een situatie waarin dit me gedeeltelijk was gelukt liep ik met iemand naar school en gedurende deze tocht hadden we het over het onderwerp gender. Zij vertelde mij dat ze niet snapte dat ik andere voornaamwoorden gebruikte tijdens mijn introductie, maar dat ze me nu anders zag sinds onze ontmoeting. Echter vindt ze nog steeds dat ik niet non-binair hoor te zijn, maar gelukkig ook dat iedereen in Nederland een eigen mening mag hebben. Alsof ik dit kan kiezen.


Lees hier het verhaal van:


Bestel hier het boek voor de volledige collectie aan beelden en verhalen

Only in dutch available

ESTRANGED

€ 24,95
Only in dutch available

ESTRANGED

€ 24,95

We weten echt wel dat elk mens anders is, maar we staan niet vaak stil bij hoe anderen de wereld ervaren. Men voelt zich vaak vrij om zich te uiten en helemaal zichzelf te zijn en toch is er ook een groep die daar moeite mee heeft. Onze kinderen en jongeren hebben nog altijd veel last van de negatieve houding over wie ze zijn, de zoektocht naar zichzelf en de gevolgen die daarbij komen kijken.

 

ISBN: 9789083279107