Wat je als (foto) model moet weten!

In dit artikel vind je de belangrijkste tips en tricks die je als model moet weten. Natuurlijk is er een verschil tussen een keertje model willen staan en er werkelijk geld mee verdienen. Zeker als je er geld mee wilt verdienen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Daarom hieronder alle belangrijke zaken die je van te voren moet weten en regelen!


Onze wereld is heel visueel ingesteld waarbij we de hele dag via onze telefoon, computer of tv worden beïnvloed door beeld. Veel mensen ontlenen een soort status aan “het model zijn” waarbij ze voorbij gaan aan het harde werken. Het is allemaal niet zo glamorous, leuk of makkelijk om je geld er mee te verdienen. Veel mensen vergissen zich daar in. Het moet dus echt een passie van je zijn waar je keihard voor wilt werken.


Mocht je graag een professioneel model willen worden, dan is het belangrijk om een goed portfolio op te bouwen. Dit kan je doen door samen te werken met fotografen in opleiding, mensen die een fashion of styling opleiding volgen of natuurlijk met professionele fotografen.

 

 

Mooie beloftes zijn verleidelijk

Zeker in het begin is het verstandig dat je jezelf niet laat verleiden door mooie beloften. Er zijn namelijk vele bedrijven die slim inspelen op jouw wens om model te willen worden. Zo worden er catwalk of all inclusive modellen-cursussen aangeboden en zijn er vele modellenbureaus die jou maandelijks laten betalen “om door hun getraind” te worden. Zodra je moet betalen om model te worden weet je eigenlijk al dat je bij een verkeerde partner terecht bent gekomen. Gelukkig bestaat er google en kan je veel reviews checken van zowel de bedrijven als organisaties. Doe dit dan ook vooral. Wees ook niet te verlegen om andere modellen te benaderen en ze te vragen naar hun ervaringen.


Op internet zijn er inmiddels heel veel plekken als websites en online groepen op facebook waar modellen en fotografen elkaar kunnen vinden. In deze groepen zitten naast de professionelere fotografen ook vaak goede amateurs waar je mee kunt samenwerken. Helaas zitten er soms ook profiteurs tussen, dus is het van belang om uit te zoeken met wie je zaken doet en daar je keuze op af te stemmen.

 

Check informatie

Voordat je afspreekt met een fotograaf zorg er dan voor dat je goed je research hebt gedaan. Check via social media of je modellen kunt vinden met wie eerder is samengewerkt en benader ze om te vragen naar hun ervaring. Vertrouw dus niet alleen maar op mooie praatjes, maar kijk ook of de fotograaf een goede consistente portfolio op social media en een eigen website heeft. Vergeet niet hoe makkelijk het tegenwoordig is om andermans foto's te downloaden en te gebruiken voor je eigen gewin.


Online kan je vaak reviews vinden, maar ook andere zaken zoals hun adres of de telefoonnummer van de fotograaf. Als iemand zegt dat hij of zij een professionele fotograaf is, dan staan ze ingeschreven bij de kamer van koophandel (www.kvk.nl). Luister goed naar je gevoel, vertrouw je iemand niet helemaal, annuleer dan de shoot of neem in elk geval iemand mee.

 

Maak duidelijke afspraken vooraf

Maak voor je akkoord gaat met een fotoshoot duidelijke afspraken met elkaar. Denk hierbij niet alleen aan zaken zoals eventuele vergoedingen of dat de shoot op time for portfolio (TFP) basis gebeurt. Maar denk ook aan het maken van afspraken over :

  • het aantal foto’s welke je krijgt
  • zijn de foto’s bewerkt of niet
  • wat mag jij met de foto’s doen
  • waar gebruikt de fotograaf de foto’s voor
  • wat is het thema of concept van de fotoshoot
  • soort poses
  • soort kleding en wie zorgt daar voor

 

TFP-contracten

Het slimste is om de afspraken die je maakt vast te leggen in een TFP-contract of een Samenwerkingsovereenkomst. Hierin schrijf je samen alle afspraken op die je maakt. Om te veel vaak voorkomende problemen van te voren te voorkomen. Bij Spannenburg.Art hebben we dit soort zaken duidelijk ingeregeld, onderaan onze website kan je informatie over onze voorwaarden vinden.

Rook je?

Roken heeft niet alleen effecten op je interne lichaam. Het draagt bij aan het ouder worden van je huid en verkleuring van je tanden. Dus wees slim! Als je model wilt worden, probeer dan te stoppen met roken. Heb je er hulp bij nodig? Vraag het!

Wittere tanden als model

Steeds meer mensen laten hun tanden bleken. Denk hier goed over na of dit echt noodzakelijk is, want niet alle methoden om tanden te bleken zijn even goed. Evenals het herhaaldelijk je tanden bleken. We adviseren je daarom altijd je tandarts om advies te vragen of het daar te laten doen. Maar goede tandverzorging is altijd van belang!

 

Foto’s toesturen

Als een fotograaf aangeeft dat hij scout is voor een bureau, check dat uiteraard dan even. Als een bureau geïnteresseerd is in je, dan vinden ze het echt niet erg als je professioneel en actief over komt door dit na te vragen. Het is voor jou een kleine moeite, maar het zorgt er tegelijk voor dat je zelf geen problemen krijgt.

 

Inschrijven als model

Als je jezelf gaat inschrijven bij een modellenbureau dan kan natuurlijk het natuurlijk zijn dat je gevraagd wordt om wat foto’s op te sturen. Zorg dat dit gewone normale foto’s zijn, een professioneel bureau zal in beginsel nooit vragen om naaktfoto’s of foto’s in ondergoed. Wel zullen ze vaak vragen om onbewerkte foto’s tegen een egale achtergrond bij daglicht. Hierbij is het handig om strak zittende kleding te dragen zodat ze een goede indruk krijgen van je lichaamsvormen.