Pride Maand 2022

Over de hele wereld viert de LGBT-gemeenschap jaarlijks in de maand juni actie. Tijdens deze speciale maand worden wereldwijd verschillende evenementen georganiseerd om de acceptatie van LHBT+ mensen onder de aandacht te brengen. De maand juni is destijds gekozen na aanleiding van de Stonewall-rellen die destijds in juni 1969 plaatsvonden.

 

De aanleiding voor deze rellen was een overval door de politie in de Stonewall Inn in Manhattan. De LGBT+ gemeenschap hield daarop een reeks spontane demonstraties waarbij een hoop geweld aan te pas kwam. Dit alles om te protesteren tegen dit soort invallen en om op te roepen tot het oprichten van plaatsen waar homo's en lesbiennes veilig terecht konden. De rellen werkten als katalysator voor de rechten van LHBT+ mensen.

 

De Stonewall-opstand was een keerpunt voor de homobeweging in de Verenigde Staten, maar had zeker ook in de rest van de wereld zijn effecten. Tegenwoordig bestaan de vieringen niet meer uit 1 dag, maar uit een hele maand waarin pride parades, picknicks, feesten, workshops, symposia en concerten georganiseerd worden. Soms lijken we echter de activistische kant van de pride maand te vergeten. 

 

De Pride-maand is namelijk meer dan alleen een maand vol feest en leuke activiteiten. Het is een maand waarin de LHBT+ gemeenschap vaak op vreedzame wijze een signaal afgeeft aan de maatschappij en de politiek om hen bewust te maken van de nog altijd actuele problemen waar de gemeenschap tegenaan loopt. Dit gebeurt veelal door georganiseerde gesprekken en meetings over een diversiteit aan onderwerpen. In deze periodes zien we ook veel LHBT+ gerelateerde exposities.

 

Kunst zet mensen aan tot nadenken over en draagt sterk bij aan het (her)overwegen van je mening. Ook mijn werk heeft soms een activistische boodschap. Denk bijvoorbeeld aan beelden zoals LOVED of PERSISTANCE waarmee ik vertel hoe ik de maatschappij waarin ik leef ervaar.