Is fotograferen duur?

Soms merk ik dat mensen het idee hebben dat je met een dure camera betere foto’s kunt maken dan met een goedkopere. Nu leek het mij dat de gemiddelde smartphone intussen toch wel het tegendeel bewees, maar nog niet iedereen is overtuigd.

 

Laten we daarom fotograferen eens nader bekijken, want wat betekent fotograferen eigenlijk? Het woord fotografie bestaat letterlijk uit twee delen met beide een eigen betekenis;

  • Foto betekent licht
  • Graferen betekent schrijven

 

Fotograferen betekend dus eigenlijk iets van “schrijven met licht”. Zonder licht kan je dan ook geen foto’s maken, zelfs niet met nachtfotografie. Je hebt altijd een vorm van licht nodig om een foto te kunnen maken.

De vergelijking met schrijven maak ik trouwens wel vaker. Op de basisschool leer je hoe je moet schrijven met een pen en je leert te tekenen met een potlood. Maar het is niet zo dat je met een dure pen of potlood ook beter of sneller leert schrijven.

Voor een mooi handschrift of een goede tekening is vaardigheid nodig. Steeds weer opnieuw stem je je motoriek af om het idee welke in je hoofd zit, verfijnd op papier te krijgen. Sommige mensen zijn geboren met talent, zonder veel oefening hebben ze van kinds af aan een mooi handschrift of kunnen ze de mooiste tekeningen maken.

 

Fotograferen als vaardigheid

Voor fotograferen gaat eigenlijk hetzelfde op als met schrijven. Het is een vaardigheid welke je moet ontwikkelen. Maar het gaat er niet alleen om dat je weet hoe je camera werkt, maar het gaat er vooral ook om dat je leert kijken. Aspecten zoals hoe het licht op je object valt, of  wat de reflectie doet en hoe je een compositie opbouwt zijn belangrijk. Door veel te oefenen en je vaardigheden te ontwikkelen leer je uiteindelijke hoe je een specifiek gevoel of emotie kan opbouwen in een beeld. Een leuke en belangrijke manier om je fotografie te ontwikkelen is door regelmatig je fotowerk te bespreken met een docent/ coach of andere fotografen.

 

Iedereen kan uniek fotograferen

Iedereen heeft een andere manier van kijken naar de wereld. Wat jij ziet als je naar buiten kijkt, of beter gezegd, wat jou opvalt, zijn vaak andere dingen dan andere mensen zien. Vaak lukt het mensen niet om dat wat ze zien of vinden goed over te brengen op anderen, doordat ze dat specifieke detail niet goed kunnen vangen. Door over je fotografie te praten met anderen en je technische kennis van je apparatuur te vergroten, vergroot je ook je fotografische mogelijkheden.

Zie het als de uitbreiding van je set potloden en pennen. Als je de eigenschappen van je eigen middelen goed kent, kan je deze ook effectiever en beter gebruiken. Voor de meeste mensen die gaan fotograferen geld dan ook dat ze met een goede cursus fotograferen al snel hele mooie resultaten kunnen halen.

De meeste mensen hebben namelijk een eigen kijk op de wereld en kunnen daarmee dus al uniek fotograferen. Het ontbreekt ze vaak alleen nog aan techniek om het beeld te maken waarin ze hun visie goed kunnen overbrengen.

Is fotograferen met een dure camera beter?

Helaas, met een dure camera maak je niet betere foto’s. Wel is het zo dat een duurdere camera vaak geavanceerdere technieken bevat en daardoor dus wel meer of andere technieken bied. Vaak hebben de duurdere camera's ook grotere sensoren waardoor je de beelden die je gemaakt hebt, groter kan afdrukken. Zie een duurdere fotocamera dus als een uitgebreidere set “pennen”. Het is aan jou als fotograaf om je beschikbare technieken zo goed mogelijk te gebruiken.

Als je overigens een dure camera koopt en daarna alleen op “automatisch” fotografeert, maak je vrijwel geen gebruik van de technische mogelijkheden die deze beschikt. Je foto’s worden daardoor dan ook niet veel beter, eigenlijk is dat dan dus weggegooid geld.

Dat maakt dan fotograferen dus niet alleen duur, maar het demotiveert je waarschijnlijk ook enorm omdat je steeds een tegenvallend resultaat krijgt. Als je liever alleen automatisch wilt fotograferen, dan heb je echt ruim voldoende aan een gemiddelde Smartphone. Hiermee kan je zelfs de foto’s “automatisch” laten bewerken en laten optimaliseren. Goed genoeg in elk geval voor instagram en facebook.

 

Welke camera werkt het beste?

Naast de nodige kennis en vaardigheden welke je op school opdeed om te leren schrijven en tekenen, ontdek je later in je leven wellicht een specifieke voorkeur voor een type pen of potlood. Elke type vulpen, potlood of balpen heeft andere eigenschappen. Het gereedschap waar je voorkeur naar uitgaat om te fotograferen zal je mogelijk dan ook nog moeten ontdekken.

Je kan natuurlijk allemaal verschillende camera’s kopen, uitproberen en weer verkopen. In dat geval zou ik vooral werken met tweedehands spullen van bijvoorbeeld Marktplaats, maar ook CameraNu bied vaak tweedehands camera's voor een goede prijs.

Maar slimmer is het misschien om af en toe in je omgeving eens te kijken of je wat mag lenen. Een andere goede optie is om apparatuur te huren. Zo kan je voordat je iets definitiefs koopt, vooraf zelf ontdekken welke camera en interface jou het beste liggen.

Zelf ben ik op die manier tot de ontdekking gekomen dat Nikon echt mijn voorkeur had. Zodoende ben ik daar ooit mee begonnen. Hun menu’s waren vrij helder en zijn bij alle verschillende camera’s identiek. Mocht je vragen hebben over het fotograferen met Nikon, dan kan ik die in elk geval voor je beantwoorden. Vragen over andere merken mag natuurlijk ook altijd, maa 

 

Liever een dure camera of duurder objectief kopen?

Beginnen met fotograferen hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Dan is er natuurlijk de vraag welk materiaal je nodig hebt. Een beetje afhankelijk van wat je wilt adviseer ik meestal een spiegelreflexcamera.  Hiermee heb je namelijk veel keuze mogelijkheden als het gaat om een objectief. En het is het objectief dat essentieel is om op verschillende manier je beeld te kunnen vormen. Het type glas bepaalt namelijk de vervorming van het beeld welke je voor je ziet. 

Een camerasensor is een vast gegeven welke het licht in de camera opvangt en verwerkt dit tot een foto. Het objectief bepaalt uiteindelijk hoe het licht op de sensor komt en vormt dus eigenlijk daadwerkelijk je foto. Bezuinig daarom liever op de camera dan op het objectief. Wil je meer tips over fotograferen, een camera aanschaffen of een op maat gemaakte cursus, neem dan gerust contact met ons op.

 


«   »