9 tips voor betere fotografie

Een goede foto maken is niet zo moeilijk als dat je denkt. Je hebt niet de duurste camera of jarenlange ervaring nodig, slechts 10 simpele tips kunnen je helpen om je fotografie te verbeteren.

 

Veel plezier!

 

Tip 1 - Gebruik alle beschikbare ruimte

Wees niet bang om alle ruimte op je foto te gebruiken. Als je een foto van iets wilt maken mag dat best de hele foto in beslag nemen. Het is niet erg als de achtergrond niet of nauwelijks zichtbaar is. Dit zorgt er namelijk voor dat de kijker niet wordt afgeleid.


Tip 2 - Bestudeer de vormen

Dit is een essentieel aspect van de fotografie. Begrijp vormen in je foto's. Kijk niet naar een object, maar naar de vorm en zoek de beste hoek om het te fotograferen. Vormen zijn overal om ons heen. Ik raad je aan om er zoveel mogelijk over te lezen.


Tip 3 - Beweging in je foto's

Zorg dat er geen beweging in je foto's zit als je een stilstaand object fotografeert. Als er iets beweegt terwijl je een stilstaand object probeert te fotograferen, zal de foto lang niet zo goed lukken. Is je object juist in beweging dan kan je juist wel gebruik maken van beweging in beeld om dit te versterken.


Tip 4 - Leer contrasten tussen kleuren te gebruiken.

Sommige van de beste foto's hebben schakeringen van wit, grijs en zwart. Je kunt prachtige foto's maken met slechts één kleur op je onderwerp, maar de contrasten tussen de kleuren in een foto is wat een foto sterker maakt.


Tip 5 - Ga dichter bij je onderwerp staan

Dit is een van de grootste fouten die de meeste fotografen maken, niet dicht genoeg bij hun onderwerp staan. Kom dichterbij en maak de afstand kleiner. Je kunt een goede foto altijd een andere vorm en formaat geven, maar je kunt een object in de verte niet blijven opblazen, zelfs niet digitaal!


Tip 6 - Sluitervertraging

Het maken van actiefoto's met digitale camera's kan lastig zijn vanwege de ontspanvertraging. Dit betekent dat wanneer je op de knop drukt om een foto te nemen, het tot een fractie van een seconde kan duren voordat de sluiter een foto neemt, tegen die tijd is het object dat je fotografeerde mogelijk al verplaatst of veranderd. Dit betekent dat je de ontspanvertraging moet compenseren door te voorspellen wat je onderwerp gaat doen en de foto te nemen net voordat het de gewenste actie onderneemt. Duurdere digitale camera's hebben dit probleem niet.


Tip 7 - Meebewegen

Als je een actiefoto maakt en je sluitertijd is traag, beweeg dan mee met het onderwerp. Volg het onderwerp van begin tot eind en dan zal één van die opnames best wel eens gelukt kunnen zijn. Je hebt meer kans om een goede foto te maken als je meer dan één foto neemt, fotograferen met beweging en lange sluitertijden vraagt om veel oefening.


Tip 8 - Ononderbroken opnamen

Om te kunnen meebewegen zoals hierboven voorgesteld, heb je een camera nodig die continu-opnamen kan maken en niet na elke opname hoeft te stoppen en te bewerken. Daarbij is het belangrijk dat je een geheugenkaart hebt die snel genoeg de foto-data kan opslaan.


Tip 9 - Bestudeer uw handleiding

Elke digitale camera heeft basis instellingen en speciale functies, lees de handleiding en zorg dat je weet hoe je het apparaat moet bedienen. Elke functie op je camera is namelijk belangrijk als je het uiterste uit je camera wilt halen.

 

SENTIENT - Kunstwerk

Straatfotografie in Amsterdam

Creatief portret met Sander Schabbink