Beste tekentablet voor fotografen

Voor fotografen zijn er verschillende merken die tekentablets produceren. Mijn ervaring is dat je als fotograaf om goede beelden te maken, naast een camera ook een goede computer/ laptop, software en een teken tablet nodig hebt. Hieronder leg ik je uit welke type tekentablets er zijn, wat jij aan een tekentablet hebt en waar je op moet letten als je er 1 koopt. 

 

Er zijn verschillende type tekentablets in vele verschillende prijzen. Om te beginnen zijn er tablets met een beeldscherm waar je op kan tekenen (beschikbaar vanaf ongeveer 500 tot vele duizenden euro’s). Deze worden vooral door professionele media bedrijven gebruikt. De tablets welke je net als een toetsenbord naast je computer hebt liggen zijn vele malen populairder en betaalbaarder. Ook deze kunnen we onderscheiden in twee types, de compacte die je makkelijk meeneemt en degene die je eigenlijk als vast element naast je computer hebt liggen.

 

Zelf heb ik 3 Wacom tekentablets, waarvan ik er twee echt intensief gebruik.

Elke tekentablet zorgt voor een visuele en fysieke, hands-on ervaring bij het bewerken van je digitale kunst. Het zijn professionele tools waarbij Wacom in deze markt een product heeft ontworpen waarbij je een goede prijs kwaliteit verhouding hebt voor een betrouwbaar product.

 

De prijs ligt gemiddeld zo tussen de €80 en €600, maar uiteraard zijn er altijd uitschieters naar boven. De Wacom tablets hebben allemaal een drukgevoelige penbediening waardoor je naarmate je harder of zachter drukt de dikte van je pen ook verandert.

 

De Intuos is verkrijgbaar in twee maten, small en medium, met respectievelijk een 7-inch en 10-inch diagonaal werkoppervlak. De kleine versie is verkrijgbaar met of zonder Bluetooth, terwijl het middelgrote model standaard Bluetooth heeft.

 

Tekentablet zonder scherm

De oppervlakte van de tekentablet komt overeen met je beeldscherm, maar je kan dit per softwareprogramma ook nog eens anders instellen. Je kan met de tekenpen over het tablet bewegen wat vergelijkbaar is met het bewegen van je vinger op een trackpad. Terwijl je met de pen op de tablet tekent, kan je gewoon naar je beeldscherm blijven kijken. Hoewel dit minder intuïtief klinkt dan rechtstreeks op het scherm tekenen, voelt het in de praktijk al heel snel natuurlijk aan.

 

Omdat ik zelf veel reis en altijd mijn laptop mee heb, met de Wacom Intuos S, kan ik overal snel en heel precies m’n beelden bewerken. Dit gaat niet alleen vele malen preciezer, maar ook nog eens sneller dan met een muis of het trackpad van m’n laptop.

 

De pennen van Wacom voelen aan als een typische schrijfpen, ze zijn stevig en solide. Helaas zijn de pennen van de verschillende type tablets niet onderling uitwisselbaar. Verder hebben de pennen ook knoppen aan de zijkant waar je zelf functies aan kan toewijzen. Zelf gebruik ik deze om in en uit te zoomen in het beeld.

 

Als je een nieuw tekentablet gekocht hebt, kan je heel eenvoudig de benodigde software downloaden en installeren. Daarmee kan je allerlei instellingen snel en eenvoudig aanpassen.

 

Het instellen van de Bluetooth connectie is ook heel makkelijk. Na het openen van de Bluetooth instelling en het aanzetten van de tablet, maakte de Intuos meteen verbinding. Met de bijgeleverde USB kabel kan je de teken tablet makkelijk opladen. Mijn ervaring is dat de batterijduur redelijk overeenkomt met de specificatie van 15 uur welke Wacom zelf ook aangeeft.  De goedkoopste Intuos heeft trouwens geen Bluetooth en werkt volledig op USB, met als grootste voordeel dat je nooit storing hebt door andere apparaten.

 

Voor fotografen komen de mogelijkheden om de instellingen van de Intuos teken tablet te personaliseren goed van pas in Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. In Lightroom heb ik de linker twee sneltoetsen ingesteld om de penseelgrootte te vergroten en te verkleinen, de rechter twee gebruik ik om snel een pulldown menu te krijgen en om een actie ongedaan te maken. In Photoshop heb ik op links dezelfde instellingen maar op rechts heb ik in plaats van het pull down menu juist ingesteld om een actie te herhalen. Per software pakket kan je dus andere instellingen kiezen.

 

Het linker beeldscherm voor de emails en naslagwerken, de middelste voor het overzicht in Lightroom en op rechts mijn Wacom Cintiq 16 tekentablet.

In het begin voelt het misschien een beetje vreemd aan als je naar het scherm moet kijken in plaats van naar de hand waar je mee tekent. Het is gewoon even wennen, maar als snel voelt het heel natuurlijk aan. Daarnaast heeft een losse tablet een groot voordeel van direct tekenen op een scherm. Je hebt nu namelijk nooit je hand in beeld waardoor je altijd een totaal overzicht van het beeld heb waar je aan werkt.

 

Verder is de drukgevoeligheid van een tekentablet eigen de belangrijkste reden om er 1 aan te schaffen. Als je harder drukt krijg je donkerdere penstreken terwijl je lichtere krijgt als je zachter drukt. Doordat dit vrijwel hetzelfde als een gewone pen werkt, zal je zien dat dit bijna vanzelf gaat.

 

De producten van Wacom inmiddels wel een beetje de standaard te noemen in de markt van teken tablets. Wat dat betreft is Wacom voor de grafische tablets wat Adobe is voor fotobewerking.

 

Hoewel er concurrerende merken zoals Microsoft zijn op top-niveau, kom je met een prijs tussen €80 en €600 toch terecht bij de Wacom series. Het belangrijkste als je naar andere merken gaat kijken, is om de verschillende drukgevoeligheidsniveaus  goed in de gaten te houden.

 

De gratis software is niet gratis

Gebruikers krijgen bij de aanschaf van een Wacom tablet vaak ook toegang tot maximaal drie grafische programma's. Dit klinkt heel leuk maar als je even kijkt naar de verschillende online reviews, dan zie je dat je de tablet niet moet aanschaffen voor de gratis software. Het is niet veel meer dan een matige marketingstunt.

Vandaar ook dat ik dit er nadrukkelijk nog even bij wil vermelden. Op veel plekken wordt Wacom gepromoot met de boodschap dat je drie software pakketten ontvangt, evenals toegang tot vijf apps voor het onderwijs. Voor deze gratis software pakketten (Corel Painter Essentials 7 en Corel Aftershot 3) geldt dat je een tijdelijke proefversie krijgt, waarna je voor de software of diensten moet gaan betalen.

 

Als je goede beeld bewerkingssoftware zoek voor de betere amateur en professionele fotograaf, dan raad ik je Adobe Photoshop en Adobe Lightroom Classic aan.

 

Tekentablets kan je trouwens verkrijgen bij:

 


«   »