De beste SD kaart voor je camera!

Tegenwoordig zijn er voor fotocamera's een aantal goede geheugenkaarten beschikbaar. De meeste fotocamera's maken nog steeds gebruik van SD geheugenkaarten. Bij sommige professionele camera's kom je een combinatie van soorten geheugenkaarten tegen.

De bekenste soort zijn :

Al deze geheugenkaarten zijn in veel verschillende soorten en merken te verkrijgen, welke SD kaart voor jouw camera geschikt is? Hieronder vind je het antwoord!

 

Capaciteit en snelheid van SD kaarten

Om voor jou de beste geheugenkaart te kiezen, moet je een keuze maken tussen de benodigde capaciteit en de snelheid.  Er zijn veel verschillende merken beschikbaar met veel verschillende prijzen. Dit komt door de variatie in snelheid, capaciteit, merk en compatibiliteit.

Nog steeds is de meest gebruikte geheugenkaart in foto camera's de SD kaart. Er zijn wel een aantal nieuwere formaten die langzaam opkomen met andere technieken zoals de CFexpress- en de XQD-kaarttechnologie. Voor alsnog zie je die vooral terugkomen bij camera's die veel data moeten op kunnen slaan door bijvoorbeeld te filmen. 

Capaciteit

Afhankelijk van je camera sensor heb je een grotere of kleinere opslagcapaciteit nodig. Voor de professionele fotografen met een FX-camera is een 32GB of 64GB kaart voldoende. Heb je een DX of compact camera, dan volstaat vaak een 32GB kaart. Wil je echter ook gaan filmen met je FX-camera, dan is een 128GB welicht een betere keuze. Voor een DX camera volstaat dan een 32GB of 64 GB geheugenkaart meestal wel.

Voor SD-kaarten geld trouwens dat naarmate de opslagcapaciteit groter wordt, de capaciteit verdubbelt. Je kan dus kiezen voor een kaart van 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256 GB, etc.

 

Snelheid

Naast de benodigde data opslag capaciteit van je SD kaart, is het belangrijk om te kijken naar de lees en schrijfsnelheid. Ben jij iemand die soms snel enkele foto's achter elkaar maakt, dan wil je een SD kaart hebben die ook al die data kan verwerken.

Je kan dus wel een hele snelle camera hebben om super snelle burst-opnames te maken, maar als je camera de sensordata niet weg kan schrijven, is dat zonde van je investering. Bij geheugenkaarten wordt daarom gesproken over lees- en schrijfsnelheden. De juiste kaart hierbij kiezen bij je camera is dan ook best belangrijk.

Een fotograaf die veel data generereert door veel beelden achter elkaar te maken heeft een kaart nodig van minimaal 90 MB/s. Ben je bijvoorbeeld een landschapsfotograaf welke heel rustig en consentieus te werk gaat, dan volstaat een 30MB/s SD Kaart al ruimschoots.

Wat betekenen de codes op een SD kaart?

Met de ontwikkeling en alle eigenschappen van SD kaarten wordt het steeds lastiger om de begrijpen welke SD kaart je nodig hebt. Hieronder heb ik een overzichtje gemaakt met de verschillen van SD kaarten. Ze zijn allemaal gesorteerd op basis van snelheid, dan weet je strak in elk geval een beetje wat je koopt.

Vergelijkingstabel SD-kaarten op type

SD-kaarten in standaardformaat zijn er in drie hoofdtypen: SD, SDHC en SDXC.

Standaard SD-kaarten (Secure Digital) worden niet meer gemaakt omdat de technologie sinds de introductie ervan is geëvolueerd. Ze kunnen nog wel worden gebruikt in nieuwere camera's, maar ze bieden niet de prestaties of capaciteit die passen bij moderne apparaten.

 

SD kaart

Min 4 MB

Max 2 GB

Snelheid : tot 12,5 MB/s

SDHC

Min 2GB

Max 32 GB

Snelheid : tot 17,6 MB/s

SDXC

Min 32 GB

Max 2 TB

Snelheid : tot 300MB/s

SDUC

Min 2 TB

Max 128 TB

Snelheid : tot 985 MB/s

SDHC-kaarten (Secure Digital High Capacity) hebben een capaciteit tussen 4 GB en 32 GB.
Dit soort capaciteit is geschikt voor dagelijks gebruik en is daarom een prima keuze voor de meeste instap compactcamera's, spiegelloze camera's of spiegelreflexcamera's.

SDXC-kaarten (Secure Digital Extended Capacity) hebben een capaciteit van 64 GB of meer. Deze zijn ontworpen voor FX camera's die veel meer megapixels te verwerken hebben. Door hun hoge snelheid zijn ze geschikt voor het snel achter elkaar maken van foto's met FX-camera's maar ook voor het filmen van 4K-video.

Snelheidsklassen SD-kaarten

Op de SD kaarten tref je tegenwoordig een hele verzameling aan klassificaties en codes aan. Hieronder vind je de logo's met de bijbehorende minimale schrijfsnelheden. De V-reeks is een referentie aan de geschiktheid om te filmen.

2 MB/s

SD-video

4MB/s

HD-video 

6 MB/s

HD-video

10 MB/s

Full HD-video

30 MB/s

4K video op 60/120fs

60MB/s

8K video op 60/120fs

90 MB/s

UHS = Ultra high Speed

Ultra High Speed is de definitie voor nog snellere SD-kaarten. Naast de minimale snelheid (class) wordt op deze geheugenkaarten ook een maximale snelheid (romeins teken) aangegeven. Een UHS-kaart heeft dus altijd twee aanduidingen, een cijfer binnen een U (de class) en een Romeins getal.

De snelheden worden als volgt vertolkt

Default speed

max. 12,5 MB/s

High Speed

max. 25 MB/s

UHS-I

max. 12,5 tot 104 MB/s

UHS-II

max. 156 MB/s tot 312 MB/s

UHS-III

max. 312 MB/s tot 624 MB/s

De beste SD kaart voor jou:

De beste SD kaart hangt dus een beetje af van het type gebruiker welke je bent. Om te voorkomen dat je heel veel zelf moet uitzoeken, heb ik hieronder een tweetal kaarten geselecteerd welke ik zelf ook gebruik. Kijk welk type fotograaf je bent, dan weet je gelijk welke kaart het beste bij je past.

Deze optie kies je als je een fotograaf bent die rustig fotografeert en langer zijn de neemt om een beeld te schieten. Verder film je misschien een keer, maar zeker niet lang en veel. Voor jou is een betrouwbare geheugenkaart belangrijk, maar deze hoeft niet supersnel te zijn.

Rustige fotograaf

Weinig foto's per shoot

Weinig filmen

Deze optie kies je als je een fotograaf bent die snel veel beelden maakt tijden een shoot. Misschien film je ook nog delen van je project, zodoende heb je een behoefte aan wat extra schrijfruimte. Daarnaast moet een betrouwbare geheugenkaart moet ook nog eens snel zijn.

Veel foto's

Hoge schrijf snelheid

Filmen met de camera

Natuurlijk zijn er ook nog heel veel andere SD kaarten te koop. Maar een SD kaart van de Albert Heijn is sowieso niet wat je zoekt. Zelf doe ik mijn meeste projecten met mijn Nikon D850 waarbij ik de 64GB SanDisk Extreme gebruik als geheugenkaart. In de afgelopen 5 jaar hebben deze SD kaarten mij nog nooit in de steek gelaten, no reason to change my winning team! 

 

Ik hoop dat je met bovenstaande informatie een beetje geholpen te hebben in je zoektoch. Mocht dat niet gelukt zijn dan hoop ik in elk geval dat je genoeg informatie hebt kunnen vinden om voor jezelf de juiste keuze te kunnen maken.