Wat je als (foto) model moet weten!

Als je model wilt worden zijn er een paar dingen die je moet weten. In dit artikel vind je de belangrijkste tips. Natuurlijk is er deels een verschil als je gewoon eens een keertje model wilt staan, of als je er misschien zelfs geld mee wilt verdienen. Zeker als je er geld mee wilt verdienen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hieronder lees je alle belangrijke zaken die je van te voren moet weten en regelen!

 

Onze wereld is heel visueel ingesteld waarbij we de hele dag via onze telefoon, computer of tv worden beïnvloed door beeld. Veel mensen ontlenen een soort status aan “het model zijn” waarbij ze voorbij gaan aan het harde werken. Het is allemaal niet zo glamorous, leuk of makkelijk om je geld mee te verdienen. Veel mensen vergissen zich daar in, het moet dus echt een passie van je zijn waar je keihard voor wilt werken.

 

Mocht je graag een professioneel model willen worden, dan is het belangrijk om een goed portfolio op te bouwen. Dit kan je doen door samen te werken met fotografen in opleiding, maar ook met mensen die een fashion of styling opleiding volgen. Verder kan je samenwerken met amateur of professionele fotografen.

 

 

Mooie beloftes zijn verleidelijk

Zeker in het begin is het verstandig dat je jezelf niet laat verleiden door mooie beloften. Er zijn namelijk vele bedrijven die slim inspelen op jouw wens om model te willen worden. Zo worden er catwalk-curssusen aangeboden of all inclusive modellen-cursussen en zijn er vele modellenbureaus die jou maandelijks laten betalen “om door hun getraind” te worden. Zodra je moet betalen om model te worden weet je eigenlijk al dat je bij een verkeerde partner terecht bent gekomen. Gelukkig bestaat er google en kan je veel reviews checken van bedrijven en organisaties, doe dat dan ook. Wees ook niet te verlegen (dat werkt sowieso niet als model) om andere modellen te benaderen en ze te vragen naar hun ervaringen.

 

Op internet zijn er inmiddels heel veel plekken als websites en online groepen op facebook waar modellen en fotografen elkaar kunnen vinden. In deze groepen zitten naast de professionelere fotografen ook vaak goede amateurs waar je mee kunt samenwerken. Helaas zitten er soms ook profiteurs tussen, dus is het van belang om uit te zoeken met wie je zaken doet en daar je keuze op af te stemmen.

 

Check informatie

Wat slim is als model is om voor je afspreekt met een fotograaf te zorgen dat je wat meer informatie over deze in wint. Check via social media of je modellen kunt vinden met wie eerder is samengewerkt en benader ze om te vragen naar hun ervaring. Vertrouw dus niet alleen maar op mooie praatjes, maar kijk ook of de fotograaf ergens een goede consistente portfolio op social media en een eigen website heeft. Vergeten niet hoe makkelijk het tegenwoordig is om andermans foto's te downloaden en te gebruiken voor een profiel.

 

Online kan je vaak vaak wel reviews vinden maar ook zaken als een adres en telefoonnummer van de fotograaf. Als iemand zegt dat die een professionele fotograaf is, dan staat deze dan ook ingeschreven bij de kamer van koophandel (www.kvk.nl). Luister goed naar je gevoel, vertrouw je iemand niet helemaal, annuleer dan de shoot of neem in elk geval iemand mee.

 

Maak duidelijke afspraken vooraf

Maak voor je akkoord gaat met een fotoshoot duidelijke afspraken met elkaar. Denk hierbij niet alleen aan zaken zoals eventuele vergoedingen of dat de shoot op time for portfolio (TFP) basis gebeurt. Maar denk ook aan het maken van afspraken over :

  • het aantal foto’s welke je krijgt
  • zijn de foto’s bewerkt of niet
  • wat mag jij met de foto’s doen
  • waar gebruikt de fotograaf de foto’s voor
  • wat is het thema of concept van de fotoshoot
  • soort poses
  • soort kleding en wie zorgt daar voor

 

TFP-contracten

Het slimste is om de afspraken die je maakt vast te leggen in een TFP-contract of een Samenwerkingsovereenkomst. Hierin schrijf je samen alle afspraken die je maakt op, dat voorkomt vaak veel problemen achteraf. Bij Spannenburg.Art hebben we dit soort zaken duidelijk ingeregeld, onderaan onze website kan je informatie over onze voorwaarden vinden?

 

Rook je?

Roken heeft niet alleen effecten op je interne lichaam. Het draagt bij aan het ouder worden van je huid en verkleuring van je tanden. Dus wees slim! Als je model wilt worden, probeer dan te stoppen met roken. Heb je er hulp bij nodig? Vraag het!

Hoe kan je snel model worden?

Soms hebben mensen mazzel en zijn ze toevallig op het juiste moment op de juiste plek en zijn ze in korte tijd snel model geworden. Maar “Model zijn” is geen beschermde titel, dus pak een camera, "create a look" en je bent model. Of je er ook geld mee kunt verdienen is een heel ander verhaal. Als een fotograaf je belooft dat je snel een carrière tegemoet kunt als model, zet hier dan gerust vraagtekens bij. Ze zijn er echt wel, maar jouw onderzoek naar die fotograaf zou dat dan ook moeten kunnen uitwijzen. Want er zijn echt maar heel weinig modellen die het daadwerkelijk lukt om een inkomen te verdienen met modellenwerk. Allen hebben daar keihard voor moeten werken en hebben daar veel tijd en energie in gestoken.

 

Wittere tanden als model

Steeds meer mensen laten hun tanden bleken. Denk hier goed over na of dit echt noodzakelijk is, want niet alle methoden om tanden te bleken zijn even goed. Evenals het herhaaldelijk je tanden bleken. We adviseren je daarom altijd je tandarts om advies te vragen of het daar te laten doen. Maar goede tandverzorging is altijd van belang!

 

Foto’s toesturen

Als een fotograaf aangeeft dat hij scout is voor een bureau, check dat uiteraard dan even. Als een bureau geïnteresseerd is in je, dan vinden ze het echt niet erg als je professioneel en actief over komt door dit na te vragen. Het is voor jou een kleine moeite, maar het zorgt er tegelijk voor dat je zelf geen problemen krijgt.

 

Inschrijven als model

Als je jezelf gaat inschrijven bij een modellenbureau dan kan natuurlijk het natuurlijk zijn dat je gevraagd wordt om wat foto’s op te sturen. Zorg dat dit gewone normale foto’s zijn, een professioneel bureau zal in beginsel nooit vragen om naaktfoto’s of foto’s in ondergoed. Wel zullen ze vaak vragen om onbewerkte foto’s tegen een egale achtergrond bij daglicht. Hierbij is het handig om strak zittende kleding te dragen zodat ze een goede indruk krijgen van je lichaamsvormen.

 


«   »