Foto bewerken met Lightroom en Photoshop

Mogelijk ken je het verschil nog niet tussen Lightroom en Photoshop. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet te kiezen welke je moet aanschaffen, want ze komen samen in 1 pakket. Hieronder ga ik je wel de belangrijkste verschillen uitleggen tussen deze twee fotobewerking programma's van Adobe. Er zijn namelijk een aantal zaken wat je in Photoshop kunt doen en wat je in Lightroom niet kunt en andersom.

 

Adobe Lightroom Classic 2020

Adobe Photoshop 2020

Een foto bewerken met Photoshop vergeleken met Lightroom.

Photoshop is oorspronkelijk gemaakt als een hulpmiddel voor eenvoudige foto bewerking. Sinds 1990 is dit programma uitgegroeid tot een softwarepakket om foto's te bewerken met veel functies en mogelijkheden. Zowel professionele grafisch ontwerpers, architecten, animators, uitgevers, fotografen en zelfs 3D-kunstenaars maken er tegenwoordig gebruik van.

De mogelijkheden voor foto's bewerken zijn vrijwel onbeperkt. Mede door de regelmatige software-updates en -upgrades heb je een fotobewerkingsprogramma dat altijd over de nieuwste technieken beschikt, maar ook nog eens speciale plugins en filters levert en integreert met andere softwarebedrijven.

De mogelijkheden van Photoshop zijn oneindig, denk maar eens aan foto bewerkingen als:

  • meerdere foto's tot één panorama foto samenvoegen
  • een HDR (high dynamic range) foto maken
  • huidvlekjes of oneffenheden wegwerken
  • een persoon langer, korter, dunner of dikker laten lijken
  • een achtergrond verwijderen
  • etc.

Photoshop kan dat allemaal. Om alles op te sommen wat Photoshop allemaal kan, verandert dit artikel in een eindeloze lijst met mogelijkheden. Overigens maakt de term "Gephotoshopt" tegenwoordig niet voor niets deel uit van onze dagelijkse taal. We  worden voortdurend blootgesteld aan beelden die er realistisch uitzien, terwijl ze in feite nep zijn. Dat is de kracht van Photoshop waar ook jij dus de beschikking over kunt hebben.

 

Wat is dan Lightroom?

Lightroom kan worden beschouwd als een onderdeel van Photoshop met een specifieke functionaliteit die Photoshop niet heeft. Lightroom is namelijk niet alleen gemaakt om een groot aantal afbeeldingen te bewerken. Met Lightroom kan je ze ook beheren en bewaren.

Photoshop is wellis waar een zeer geavanceerd beeldbewerkingsprogramma, maar als je van een bruiloft honderden beelden bewerkt, wordt het na verloop van tijd een probleem om ze goed georganiseerd te houden. Lightroom is juist een database-gestuurd beelbewerkingsprogramma die ook automatisch de metadata leest. Alle relevante zaken als cameramerk, cameramodel, datum/tijd van opname, diafragma, sluitertijd, ISO, witbalans en overige informatie over elke losse foto wordt in een database opgenomen. In Lightroom noemen we dat de "catalogus".

Als je jouw foto's importeert in Lightroom kan je zelfs nog specifieke aanvullende informatie aan elke foto toevoegen. Zo kan je foto's taggen met specifieke trefwoorden, vlaggen en sterbeoordelingen. Dit maakt het op een later moment heel makkelijk om je afbeeldingen te sorteren en er de beste tussen uit te pikken.

Verder kan je in Lightroom de foto's in batches bewerken en daarna je geselecteerde beelden rechtstreeks naar websites exporteren. Naast de mogelijkheden voor mediabeheer bevat Lightroom een reeks gereedschappen waarmee fotografen afbeeldingen eenvoudig kunnen bewerken.

Vanuit Lightroom kan je dan een beeld openen in Photoshop, waar je deze dan in detail verder bewerkt. Als je klaar bent, vind je jouw bewerkte beeld dan weer terug in de catalogus van Lightroom.

 

Lightroom en Photoshop

De samenwerking tussen Lightroom en Photoshop is zodanig vanzelfsprekend dat Adobe deze daarom ook aanbied als pakket voor fotografen van alle niveaus.

En hoe die jij dat dan?

Ik gebruik Lightroom waar het voor bedoelt is. Mijn foto's zet ik op een harde schijf welke direct gekoppeld is aan mijn backup systeem. Daarna importeer ik de beelden in Lightroom waar ik ze organiseer en enkele standaardbewerkingen automatisch op alle foto's laat toepassen.

Daarna is een project gereed om gesorteerd te worden. Dit kan je doen middels een kleurcode of met behulp van sterren, en dus ook een combinatie van die twee. Nadat mijn selectie gemaakt is, bewerk ik de beelden in globaal in Lightroom en exporteer ik die naar Photoshop. In Photoshop bewerk ik dan de beelden in detail en als ik klaar ben, slaat Adobe ze automatisch voor me op en zie ik de beelden weer terug in Lightroom.

Lightroom helpt je dus bij het opzetten van een solide workflow in je foto bewerking proces. Je kan er efficiënter mee door je foto projecten omdat je snel kunt selecteren welke foto's je wilt gebruiken zonder dat je elke foto moet openen en sluiten. 

Verder is het bewerken van afbeeldingen in Lightroom "niet-destructief". Hiermee bedoel ik dat het oorspronkelijke bestand nooit blijvend wordt gewijzigd. Waar Photoshop een mix is van destructieve en niet-destructieve bewerking, maakt Lightroom een apart bestand aan naast je originele beeld. In dit bestand worden je aanvullende bewerkingen opgenomen, zonder dat het originele beeld dus wordt aangepast. In Lightroom zie je dus je originele foto, aangevuld met de Lightroom data die er als een overlay overheen ligt. 

Ik weet zeker dat er nog veel meer voordelen zijn aan het gebruik van Lightroom, maar dit zijn de voordelen die ik persoonlijk belangrijk vind.

 

Adobe pakketten

Het slechte nieuws is dat je Adobe als een abonnement per maand moet betalen. Een ander slecht nieuws is dat als je eenmaal Photoshop hebt, je waarschijnlijk ook aanvullende opleidingen en mogelijk ook gereedschappen van anderen wilt hebben. Het voordeel is echter dat je op Youtube veel filmpjes kunt vinden met tips en tools om jezelf te ontwikkelen.

Maar uiteindelijk is goede en betrouwbare software het belangrijkste voor elke serieuze fotograaf. Met Adobe heb je dat in handen. Als je voor het eerste begint met foto's bewerken, begin dan met Lightroom. Als je eenmaal de functionaliteit en de beperkingen ervan kent, is de stap naar Photoshop een goede. Dit opent dan weer nieuwe deuren voor je eigen creativiteit.

Maar wees gewaarschuwd - Photoshop kan zowel lonend als frustrerend zijn.


<!-- TradeDoubler site verification 3205399 -->


«   »